Бивши глумац у животној улози

0
зеленски

Владимир Зеленски

Многи су у Володимиру Зеленском дуго видели комичара који се случајно нашао на функцији председника. У кризи са Русијом, 44-годишњак је сазрео у угледног државника.

Глумац, политички кловн, потцењен чак и од својих присталица, посеже за највишом функцијом у држави? Заправо незамисливо, али тај човек има нешто што недостаје многим политичарима и што му омогућава да надмаши себе и постигне врхунску форму, посебно у временима кризе: он изванредно преноси поруке. Многе његове реченице се дуго памте и на крају ће наћи пут у уџбенике.

Роналд Реган, који је 1980. изабран за 40. председника САД, изговорио је 12. јуна 1987. код Бранденбуршке капије најчешц́е цитирану реченицу периода који се памти као крај Хладног рата. „Господине Горбачов, отворите ову капију. Срушите овај зид.“

Данас човек са сличном биографијом поздравља сународнике у видео-порукама са „Слободни људи! Слободна земља!“ Володимир Зеленски изговара реченице попут „Ми Украјинци смо мирољубива нација. Али ако данас ћутимо, сутра нас неће бити!“ И критикује недостатак подршке из иностранства: „Потребна нам је антиратна коалиција. Сами бранимо своју државу. Најмоц́није силе света само посматрају.“

Од „слуге народа“ до председника Украјине

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Роналда Регана, који је умро пре 18 година, многи људи у Сједињеним Државама још увек поштују као свеца. Зеленски тренутно вредно ради на изградњи таквог статуса у Украјини.

Међутим, није јасно шта ц́е бити са њим у наредним данима и недељама: круже извештаји да Русија хоће да га убије. Он сам претпоставља да Русија хоће да га свргне са власти. Непријатељ га је прогласио метом број један.

Прочитајте још:  Украјинцима забрањен улаз: После Пољске и Чешка кренула да се обрачунава са избеглицама

Од забављача који се пре неколико година сатирично подсмевао корупцији и лошем управљању у Украјини у популарној серији „Слуга народа“, Зеленски се развио у озбиљног државника који у кризи наизглед без напора погађа прави тон. Можда баш зато што је као водитељ забавног програма, комичар и изузетан реторички таленат, пре него што је постао председник научио којим речима може да постигне да највец́и могуц́и утицај.

Док ситуација у Украјини изгледа све горе апели Зеленског постају све снажнији и патетичнији. Посматрачи сматрају да је његов говор убрзо након руске инвазије најбољи у његовом животу. Емотиван, неустрашив и истовремено одлучан, он руским трупама каже: „Ако нападнете, видец́ете наша лица, а не леђа!“

Украјински председник је такође савршено савладао уметност комуникације на Твитеру. Сваког сата у свет шаље прецизне изјаве, на пример у петак поподне се захваљује Шведској на војној, техничкој и хуманитарној подршцина – на украјинском и енглеском. И завршава сажетим апелом: „Хајде да заједно направимо антипутиновску коалицију!“

Медијски двобој са Владимиром Путином

Део је парадоксалне историје овог рата да је Украјина војно инфериорна у односу на руске нападаче, али је Зеленски Путина реторички јасно добио на поене. После збуњујуц́ег једночасовног говора руског председника о признавању источних украјинских сепаратистичких области, Зеленски својинм сународницима поручује: „Не паничите! Ми смо јаки и спремни на све. Победиц́емо, јер смо Украјина!“ – и тиме је спречио масовну панику.

Kада руски председник говори о „геноциду“ у источној Украјини и о „денацификацији“ као разлогу за рат, то посебно Зеленском мора да звучи „смешно“. Шеф украјинске државе је одрастао у породици која говори руски и јеврејског је порекла. Деда му је био Црвеноармејац, а дедин брат је страдао у Холокаусту.

Прочитајте још:  „Ово је само почетак!“: Десетине хиљада Берлинаца против војне подршке Кијеву

Зеленски вероватно никада није био толико популаран у Украјини као сада. Многи сународници пре рата са Русијом нису били срећни што им је он шеф државе. Kада је преузео дужност пре три године, није могао да одржи обец́ање да ц́е окончати сукоб у источној Украјини. Није било напретка у Минском споразуму, вец́ се напротив све полако распадало.

А ту је и скандал око такозваних Пандориних папира, у који је умешан Зеленски – наводни чистунац и борац против олигарха.

Истраживање међународне мреже новинара открило је да Зеленскиј поседује офшор-компаније које је индиректно платио један олигарх. Украјински председник је део прихода уложио у лондонске некретнине, а прича се да његова супруга Елена и даље зарађује од офшор-имовине.

После напада Русије, поново прети Хладни рат

Иначе, крајем седамдесетих Роналд Реган је важио за аусајдера – на интерним републиканским председничким изборима за председничку кандидатуру 1968. је изгубио од Ричарда Никсона, а 1976. од Џералда Форда.

Али онда је 1979. Совјетски Савез напао Авганистан и Хладни рат се поново „разбуктао“. Годину дана касније Реган је победио на изборима против Џимија Kартера.

Више од четири деценије касније и након руског напада на Украјину, свет се суочава са новом верзијом Хладног рата. Улога Володимира Зеленског у њему још није утврђена.

Дојче веле

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *