ЕУ оснива у Шпанији обавештајни центар за Украјину за праћење кретања руских трупа

0
косово

ЕУ (Илустрација: РИА Новости)

Високи дипломата Европске уније Жозеп Борел обавестио је у понедељак на конференцији за новинаре да ће се сателитски центар ЕУ у Мадриду, у Шпанији, користити за обезбеђивање обавештајних података које би пренели украјинској влади о кретању руских трупа.

Ово како је председник Зеленски раније назвао наредна 24 сата „кључним“ за Украјину. Борел је на конференцији за новинаре рекао: „Европска унија је затражила од свог сателитског центра у Мадриду да пружи обавештајне податке Украјини о кретању руских трупа и земље ЕУ су одлучне да даље повећају своју билатералну војну подршку Кијеву“, наводи се у резимеу његових речи на Ројтерсу.

О драстичним казненим мерама за затварање економије, трговине и ваздушног простора широм ЕУ које тренутно спроводи Европа, Борел је рекао: „Али морамо бити спремни да платимо цену, или ћемо морати да платимо много вишу цену у будућности“. Он је додао: „Односе са Русијом више неће одређивати трговина“.

Русија је наставила да сигнализира драматичне претње јер је њена централна банка, као и способност да буде у међународним платним системима СВИФТ, на мети САД и Европе, а последња у низу је још једна појачана нуклеарна позиција:

„Министарство одбране Русије саопштило је да су њене стратешке ракетне снаге и северна и пацифичка флота постављене на појачано борбено дејство у складу са Путиновим наређењем, наводи се у извештају новинске агенције Интерфакс.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Министар одбране Сергеј Шојгу рекао је Путину да су „сменама на командним местима Стратешких ракетних снага, Северне и Пацифичке флоте и Команде далекометне авијације почеле да извршавају борбену дужност са појачаним људством“, наводи Интерфакс.“

Прочитајте још:  Укронацистички митинг растеран без проблема (видео)

С обзиром на то да је Борел у суштини прогласио мадридску сателитску обавештајну канцеларију да постане својеврсни командни центар фокусиран на Украјину, ово би могло да означи први значајан корак ка организованијем војном одговору Европе на украјинску кризу – или барем почетак одрживе војне подршке на терену. То долази након што је ЕУ обећала да ће земље чланице слати борбене авионе у Украјину.

Истовремено, Велика Британија је рекла да ће „подржати“ британске грађане који путују у Украјину како би се придружили украјинским снагама у борби против Руса. Британска министарка спољних послова Лиз Трус рекла је у недељу одговарајући на питање Би-Би-Сија о питању укључивања Британаца у рат: „Апсолутно, ако људи желе да подрже ту борбу, подржала бих их у томе“, рекла је она. „То је нешто о чему људи могу сами да доносе одлуке. Народ Украјине се бори за слободу и демократију, не само за Украјину већ и за целу Европу“, рекла је Трус. Међутим, као што је подвучено у једном извештају: „Трусов коментар је многе изненадио, јер се чини да представља директно кршење Закона о страном ангажовању из 1870, који криминализује британске грађане који служе у оружаним снагама друге земље“.
Васељенска
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=uu-Ur88eHs8&t=32s

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *