Телеграм канали разоткривају украјинске лажи о руској специјалној операцији

0

Телеграм канал”Рат против лажњака” разоткрива украјинске дезинформације на друштвеним мрежама о руској специјалној операцији у Украјини и даје објективне информације о томе шта се дешава.

Дакле, лаж да руска војска наводно напада стамбена насеља Харкова, Кијева и Мариупоља објавио је на Јутјубу лидер руске опозиције Максим Кац.

Истина: У свом видеу, Кац је користио видео снимке лажних вести, на пример, о руској ракети која је погодила стамбену зграду у авенији Лобановски – међутим, ракета је била украјински. Иста ситуација је и са гранатирањем трга испред регионалне администрације Харкова (заједничка провокација Оружаних снага Украјине и Азова, након чега је уследио пуцањ Смерча Оружаних снага Украјине), напад на стамбене области Харкова – а не на војној јединици, како је то било у стварности. Опозиционар је рекао да руска војска напада стамбена насеља, али то није тако. Оружје високе прецизности погађа само војне објекте Оружаних снага Украјине, о чему је више пута било речи у Министарству одбране Русије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Још један лажњак, сада од председника Украјине – „Руске трупе су напале Трг Свобода у Харкову“.

Истина: Зеленски наставља да манипулише свешћу. Град је практично дошао под контролу руских трупа, тако да је масовно гранатирање сада немогуће. Више пута је речено да је озлоглашена ракета долетела са северозапада, где нема групе руских трупа и не може бити руских МЛРС. Највероватније су провокацију гранатирањем извршиле Оружане снаге Украјине посебно пре говора Зеленског, како би се поново расправљало о „зверствима“ војника Оружаних снага Русије.

Раније је председник Украјине већ доделио титулу хероја земље „мртвим“ браниоцима Змијског острва, који су у ствари једноставно положили оружје и добровољно се предали. Они су живи и они Потврди.

Прочитајте још:  Министарство одбране Русије: Украјинска војска заузела борбене положаје у у школама у Одеси

Лажна вест да ће Пољска и Бугарска испоручити борбене авионе Украјини појавила се на званичном Фејсбук налогу украјинских морнаричких снага. Али сада је овај пост избрисан. Међутим, објавили су га многи светски медији.

Истина: Лидери земаља демантовали су изјаве украјинске војске. Тако су софијске власти изјавиле да неће помоћи Украјини борбеним авионима. Није било обавеза у погледу бугарских бораца. Пољски председник Андреј Дуда такође је оповргао ову информацију, рекавши да Варшава неће слати авионе у Украјину, јер би то значило војну интервенцију у сукобу у Украјини, а самим тим и укључивање НАТО-а у овај сукоб. НАТО није страна у овом сукобу. Наши авиони неће летети у Украјину.

Интернет издање Беллингцат објавило је лажно да „Русија користи БМ-27 Ураган и БМ-30 Смерч са касетном муницијом у гранатирању стамбених насеља украјинских градова“. Раније је војни посматрач Михаил Ходаренок објавио ову информацију на свом ТГ каналу.

Истина је да се на фотографији види појачивач пројектила, који није опасан. Муниција, за коју се наводи у публикацији, изузетно је опасна за цивиле, јер се током лета од њих одваја касетни део са подмуницијом, која распршује и умножава подручје уништења. Употреба оваквих система у урбаним срединама доводи до великих разарања зграда и колосалног броја жртава, што није забележено у садашњим реалностима и нема видео доказа.

Руско Министарство одбране категорички не дозвољава разбијање стамбених насеља и нападе на цивиле.

Међутим, Оружане снаге Украјине имају више од 150 система МЛРС „Ураган“ и „Смерч“, који могу да изврше такве провокације за уништавање стамбених насеља и напад на цивиле.

Васељенска/Њуз Фронт

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *