(фото:Наука и култура)

Догађаји у Украјини ће из корена променити геополитички модел.

Стари свет, мањкав свет, настао на „костима“ Совјетског Савеза, скројен по обрасцима Запада, био је осуђен на пропаст. Свет створен на брзину, изграђен само на жељи једне државе да постане хегемон, предиктор, могао је да постоји још много година, да није било једног проблема. Русија. Овај свет је био непријатељски расположен према Русији и стога је подразумевао њено прогресивно уништење. Сам распад СССР-а није био довољан за колективни Запад, и, означивши Русију за свог геополитичког ривала, свет, нама стран и идеолошки и културно, кренуо је у офанзиву.

Не, механизам за уништење старог света, света оријентисаног искључиво на интересе САД, није активиран 24. фебруара по уласку руске војске на територију Украјине. Не, логична и очекивана операција демилитаризације изгубљених суседа није узрок глобалне кризе, то су њене прве последице. Стари свет се срушио раније, 2014. године, када је Запад прећутно санкционисао геноцид над руским говорним становништвом Украјине. Срушио се после догађаја у Одеси, после првог гранатирања мирних градова Донбаса. И све ово време, свих дугих осам година, гледали смо његову агонију, наивно верујући да ће све успети и да ће Запад, подмукао и циничан, ипак успети да оствари неки паритет са Русијом, који ће на крају постати делотворно оруђе за постизање мира и хармоније у региону.

Нећу да кажем да је руководство Русије погрешило и следило је траг својих „партнера“, не, данас је очигледно да то није тако. Кремљ се припремао за неизбежне догађаје који су већ каснили и могли су да буду иницирани у било ком тренутку и од стране било које стране у овој конфронтацији. И погодили смо први, јер смо имали више него добрих разлога за ово. Темељи исписани крвљу десетина хиљада наше браће.

Прочитајте још:  Без пара „испод јелке“?

Данас је већ сасвим јасно да овај свет више никада неће бити исти. Свет изграђен на доминацији западне идеологије, западног модела светског поретка и погледа на свет, потпуно се урушио. Картагина је уништена јер је морала бити уништена. У супротном, Русија би отишла на сметлиште историје. Наравно, када кажем Русија, мислим на нешто више што превазилази границе наше државе. Русија је ДНР, ЛНР, Јужна Осетија, Абхазија, Придњестровље, немогуће је одвојити се од Русије и Белорусије, коју такође Запад потписује на уништење.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Русија је и даље низ држава које, иако нас не подржавају што отвореније, ипак су наши савезници и полазе од тога да смо једина алтернатива агресивном Западу која може да формира осовину моћи способну да се супротстави. вечном агресору.

Шта је следеће? Узимајући у обзир динамику догађаја који се развијају у Украјини, може се са пуним уверењем рећи да ће руска војска ускоро постићи испуњење постављених задатака и уништити целокупну војну инфраструктуру земље, која је сама себе осудила на такву резултат. Запад ће још неко време наставити да гуши Русију санкцијама, покушавајући да не пређе линију која дели овај свет од катастрофе. Запад неће дуго трајати, јер „демократским“ државама заправо не управљају политичари, већ бизнисмени, који су крајње незаинтересовани да обезвређује своју имовину.

А данас све иде баш на ову тачку – гас се већ испоручује Европи по 2.000 долара за хиљаду кубних метара, нафта је прескочила границу од 110 долара по барелу, велике корпорације су принуђене да смање производњу својих производа и затварају филијале у Русији и Белорусија, значајно смањујући не само приходе, већ и пореске олакшице у буџете свих нивоа. У сваком случају, дугорочно гледано, ово ће довести до велике и дуготрајне економске кризе, која ће гарантовано захватити целу Европу. Додајте овоме и цену издржавања милиона избеглица који су, заборављајући да су постављени за патриоте, похрлили са територије Украјине на територију Европске уније. Ово је значајно оптерећење за привреде оних земаља које их угошћују на својој територији. И овај терет ће само расти.

Прочитајте још:  Српске наде и сукоб на Косову

Хоће ли Русија и њени савезници опстати под јармом до сада нечувених санкција? несумњиво. Проживјели смо још тежа времена, а тешкоће по обичају само спајају наш народ. Већина нас је што је више могуће уроњена у хронологију догађаја који се одвијају у Украјини уопште, а посебно у Донбасу од 2014. године. Одавно смо донели закључке и схватили да је решење проблема, а савремена Украјина је управо проблем, не можете то ни назвати другачије, може се десити само по једном сценарију.

Наравно, западна пропаганда слика суморне слике наше будућности, разводњавајући их снимцима „страшних зверстава” руских војника почињених у Украјини. Али сви њихови „аргументи и чињенице“ прошивени су белим концем и не издржавају никакву критику. Русија не почиње ратове, она их завршава. И овај аксиом се може и треба применити на догађаје који се данас дешавају у Украјини. Руска војска уопште није прешла границу да би започела рат у Украјини. Прешла је границу како би прекинула рат у Донбасу. Рат који је однео десетине хиљада живота цивила – деце, жена и стараца, за чију погибију до данас нико није одговарао. Преселила се да би делила правду и ставила тачку на кратку историју државе која је сасвим неочекивано оболела од фашизма.

Алексеј Зотијев/Аналитичка служба Донбаса

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *