Србија гласала за резолуцију којом се осуђује руска операција у Украјини!

0

Немања Стевановић, стални представник Србије при Уједињеним нацијама

Генерална скупштина УН, у оквиру посебне седнице, усвојила је у среду резолуцију којом се осуђује руска операција у Украјини, јавља дописник ТАСС-а.

Раније је Русија блокирала документ сличног садржаја у Савету безбедности светске организације. Одлука Генералне скупштине није правно обавезујућа. Представници 141 земље гласали су за, 5 против, 35 уздржаних.

Детаљи гласања

Против су гласале Белорусија, Северна Кореја, Еритреја, Русија и Сирија.

Уздржани – Кина, Монголија, Централноафричка Република, Алжир, Ангола, Јерменија, Бангладеш, Боливија, Бурунди, Конго, Куба, Салвадор, Екваторијална Гвинеја, Индија, Иран, Ирак, Казахстан, Киргистан, Лаос, Мадагаскар, Мали, Мозамбик, Намибија, Никарагва, Пакистан, Сенегал, Јужна Африка, Јужни Судан, Шри Ланка, Судан, Таџикистан, Уганда, Танзанија, Вијетнам, Зимбабве.

Азербејџан, Буркина Фасо, Камерун, Есватини, Етиопија, Гвинеја, Гвинеја Бисао, Мароко, Того, Туркменистан, Узбекистан, Венецуела нису уопште гласали на крају гласања.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Од бивших република СССР-а за резолуцију су гласале Украјина, Грузија, Молдавија, Естонија, Летонија и Литванија. Изненађење је било да је уз земље Запада гласала за осуђујућу резолуцију против Русије и Србија, што се никад раније није догодило.

Резолуција садржи осуду руске специјалне војне операције, одлуку да се повећа спремност снага за одвраћање, а садржи и захтев да Русија одмах прекине непријатељства. Међу коспонзорима резолуције су САД и Украјина, а придружило им се још стотинак земаља. Резолуције које је усвојила Генерална скупштина УН нису обавезујуће. Стални представник Руске Федерације при УН Василиј Небензја указао је да ова резолуција неће допринети прекиду непријатељстава.

Превод: Горан Игић / Васељенска

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *