Чеси би могли добити 3 године затвора због подршке Русији на друштвеним мрежама

0

(фото:MICHAL CIZEK)

Људи у Чешкој, чланици НАТО-а, упозорени су да би могли да се суоче са затворском казном до три године ако на друштвеним мрежама изразе подршку Русији.

Да, стварно.

Државни тужилац Игор Стриж је у саопштењу за јавност најавио да је „неопходно обавестити грађане да тренутна ситуација повезана са нападом Руске Федерације на Украјину може имати импликације на њихову слободу изражавања“.

Ограничења се намећу под окриљем мера кривичног закона које сматрају злочином одобравање кривичног дела или негирање, довођење у питање, одобравање или оправдавање геноцида.

„Слобода говора такође има своје границе у демократској држави у којој влада владавина права“, устврдио је Стриж, најављујући да је свако ко се „јавно (укључујући на демонстрацијама, на интернету или на друштвеним мрежама) сложио (прихватио или подржао нападe Руске Федерације на Украјину) или изразио подршку или похвалио руководство Руске Федерације у том погледу, могли би се суочити и са кривичном одговорношћу под одређеним условима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Званични сајт чешке полиције такође је објавио да „помно прати“ садржај „десетина коментара у интернет дискусијама у којима се одобрава руска инвазија и активности руске војске“.

Према извештају Радија Праг интернешенел, неко за кога се утврди да је прекршио кривични закон могао би бити осуђен на затворску казну до три године, иако би било тешко подићи оптужницу. Џек Монтгомери (Брејтбарт) упитао је да ли би „неко могао бити отворен за кривично гоњење због тога што само доводи у питање ширење НАТО-а на исток, одлуку Запада да подржи пуч на Евромајдану 2014. или у којој мери су тврдње да је украјинска влада малтретирала цивиле у Донбасу можда тачне“.

Прочитајте још:  УДАРНА ВЕСТ – Научници оглашавају узбуну: Шта чека Земљу 4. јула 2020. године?

Као што смо раније истакли, чешки председник Милош Земан је пре избијања рата рекао да би Русија била „луда“ да изврши инвазију на Украјину. Човек се пита колико ће владе које раде у дослуху са Биг Теком покушати да искористе рат за већу домаћу цензуру. Да ли ће једноставно истицање дрских примера ратне пропаганде коју гура про-НАТО политичка медијска класа такође бити окарактерисано као „руска дезинформација“?

Левичарски новинари на Твитеру сигурно облизују усне.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *