Ко је Израелац Асаф Еисин – идејни творац сваке Вучићеве кампање

0

(фото:НСПМ)

Маг политичких кампања Асаф Еисин у тиму је Српске напредне странке и Александра Вучића годинама уназад. За овог консултанта председника Србије говори се и да је идеајни творац многих изборних кампања владајуће странке, па тако и ове.

Можда најбољи опис Еисина је – човек из сенке, и то дубоке. Гоогле претрага његовог имена не открива много – налази се у пар медијских извештаја о кампањи у Србији, и то махом као „Вучићев Израелац“, пар текстова црногорских, румунских, и словеначких медија, уз помоћ којих је могуће склопити Еисинов пословни профил. Председник је консалтинг агенције ЕСБР из Лондона, и сарађивао је са политичарима у Словенији, БиХ, Аустрији, Србији и Румунији, а с њим је у Србију стигло 50 „специјалаца за изборе“, о чему је Нова.рс писала јуче.

„Агенција за побеђивање“

Први званични сусрет Александра Вучића и Асафа Еисина догодио се 2004. године, када је са актуелним председником државе радио на његовој кампањи за градоначелника Београда. Вучић је тада изгубио за свега четири хиљаде гласова. Асаф је потом 2008. године радио за „другу страну“ као саветник тадашњег председника Бориса Тадића, који је у другом кругу избора освојио други председнички мандат. Међутим, ова сарадња је била кратког даха, и Вучич је поново унајмио ПР мага, са којим сарађује и данас.

Ранији медијски извештаји наводе да су Вучић и Еисин свој однос и поверење градили годинама и на крају остварили запажене резултате.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Председник СНС никада није крио сарадњу са Асафом.

“Еисин је мој пријатељ скоро деценију. Захваљујући његовим сугестијама, Богдановићеву предност на изборима за градоначелника Београда 2004. године свео сам са 16 на свега 0,5 одсто. Помагао ми је тада, помаже нам сада и увек ће нам помагати”, рекао је једном приликом Вучић говорећи о београдским изборима, на којима је изгубио од Ненада Богдановића из ДС за свега неколико хиљада гласова.

Прочитајте још:  Бела кућа брани своје злочиначко чедо: Палестинска администрација није у стању да управља Газом

Можда је баш зато лидер ЛСВ Ненад Чанак једном приликом Асафа описао као “агенцију за побеђивање на изборима“. Његови досадашњи резултати овај опис не оспоравају.

Председничку кампању за Вучића 2017. Еисин је радио заједно са Ароном Шавивом, власником компаније “Шавив стратеџи енд кампеинс“, који је између осталог водио изборну кампању ДПС-а Мила Ђукановића, али и за израелског премијера, Бењамина Нетањахуа.

На листи клијената и Миро Церар, Мило, и Херзог

Еисин је, бар како наводе регионални медији, радио и у изборној кампањи Мира Церара. Како наводе словеначки медији, Еисин је био повезан са израелском војском односно Мосадом, међутим више информација о овим наводима нема.

Као политички консултант, Еисин се нашао 2014. године и у Бања Луци, где је, према наводима медија, радио кампању за СДС. Годину дана касније радио је као стратег кампање израелског политичара Исака Херзога, а судећи према румунским медијима Социјалдемократска партија Румуније управо Асафу треба да захвали за изборну победу 2016. године.

Исте године радио је и предизборну кампању црногорског ДПС на челу са Милом Ђукановићем, а интересантно је да је те године на црногорским изборима „учествовао“ још један Израелац – већ поменути Арон Шавив, творац победничке кампање Бењамина Нетањахуа, који је водио кампању опозиционе коалиције Демократског фронта.

Еисинов учитељ уплетен у две афере

Асаф Еисин припада школи политичког консалтинга коју је основао Тал Силберстајн – израелски политички консултант и предузетник, најпознатији западној јавности као актер афере која је потресла Аустрију 2017. године и која га је отерала у илегалу. Истовремено, у Израелу се Силберстајн суочио са оптужбама за прање новца.

Прочитајте још:  Живадин Јовановић:Руско нуклеарно оружје у Белорусији је одговор Западу

Силберстајн је означен за креатора прљаве кампање током избора за 2017. у Аустрији у којој су учествовали Социјалдемократска партија Аустрије и канцелар Кристијан Керн.

Керн је оптужен да је у кампањи користио десетине сајтова за ширење кснеофобије како би докрајчио политичког противника Себастијана Курца. Како наводи Гардијан, Керн је Силберстајну платио 400 хиљада евра како би осмислио ову кампању. Силберстајн је отпуштен након што је у Израелу почела истрага о наводном прању новца, међутим аустријски медијски тим који је он формирао наставио је да води сајтове по његовом одласку.

Након ове афере Силберстајн је објавио да га више не занима посао политичког саветовања, али се мање од две године касније нашао поново у центру пажње аустријске јавности – када је чувена корупционашка Афера Ибица разоткрила канцелара Ханца Кристијана Штрахеа и његов сарадника, бившег градоначелник Беча Јоханес Гуденус. Реч је о снимку који траје пуних девет сати, а чији су делови изашли у јавност уочи избора за Европски парламент. На снимку се чује како Штрахе и његов сарадник преговарају са, како су мислили, нећаком руског олигарха нудећи јој уносне послове у Аустрији, чак и удео у власништву најчитанијег листа „Кронер цајтунг“, у замену за финансирање његове странке. Говорећи о овој афери Штрахе је упитао какву је улогу у свему имао израелски спин доктор Тал Силберстајн. Упозорио је на сличности с афером Силберстајн, међутим политички консултант је одговорио да нема везе са афером Ибица.

Нова.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *