EPA/EFE/HUNTER CONE

Након што је украјински председник објавио оснивање Међународне легије територијалне обране, више хиљада бораца из целог света исказало је интересовање.

Зеленски је позвао странце да се прикључе борби против Русије, а заменица министра одбране Украјине Ана Маљар рекла је да су почеле да се формирају специјалне јединице “Легија странаца”.

Украјински председник Зеленски у поруци објављеној на Фејсбуку потврдио је да је првих 16.000 бораца већ на путу за земљу где ће се борити за “заштиту слободе и живота свих нас”.

Украјинска амбасада у Сједињеним Државама примила је, наводи, више од 3000 апликација америчких држављана који се желе борити против Русије. Неколико стотина већ их је стигло у Украјину, а многи међу њима су војни ветерани, пише Милитари тајмс.

Италијански институт за међународну политику објавио је да је, према подацима доступнима у отвореним изворима и на друштвеним мрежама, најмање 591 страни борац из девет земаља на путу у Украјину или већ тамо. Међу њима је 70 јапанских држављана, 400 шведских, десет ветерана из НАТО-ових снага, стотину Литванаца, један фински резервист, један Норвежанин те најмање седам белоруских волонтера. Око 20 Аустралијанаца је исказало заинтересованост, али се чекала њихова формална пријава.

Процењује се и да је неколико хиљада украјинских држављана који живе у иностранству заинтересовано за повратак кући или се већ вратило. Говори се и о посебној грузијској легији која позива и оне ратно неискусне да дођу на бојиште. На бојишту још од 2014. године делује и пук Азов, која је накнадно уклопљен у украјинску Народну гарду, а међу чијим су члановима и Хрвати. Азов је озлоглашен по свом оснивачу и члановима због неонацистичке идеологије, а о њој је вероватно говорио Путин када је спомињао денацификацију Украјине.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Италијански институт истиче како је од 2014. године, према проценама, више од 17.000 бораца из 55 земаља учествовало у сукобу на обе стране.

Прочитајте још:  Укроциркусанти деле судске позиве по продавницама (видео)

Међутим, позив добровољцима из иностранства изазива оправдана страховања од радикализације пристиглих бораца који су често чланови ултрадесничарских удружења.

Није сасвим јасно је ли долазак страних бораца у складу са законом. Русија је поручила да са страним плаћеницима неће поступати као са заробљеницима те да ће их кривично гонити. САД и Аустралија, одакле стижу стотине волонтера, међу земљама су које нису благословиле одлазак својих држављана. Британска министарка спољних послова Лиз Трус рекла је да појединци сами одлучују.

Јапан је позвао своје држављане да се суздрже, а Јужна Кореја објавила је да је одлазак илегалан. Чешка, Данска, Канада и Немачка објавиле су, пак, да према њихову закону није илегално служити у туђој земљи.

Јутарњи лист / Б92

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *