нато

Сергеј Лавров (Фото: РИА)

Председник Украјине Володимир Зеленски жели да изазове сукоб Русије и НАТО, оценио је данас министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

„Мало је био груб према својим менторима, оптуживао их за неделовање. А ја се питам: ако се толико изнервирао што се НАТО није заложио за њега као што се надао, значи да се ипак надао да ће сукоб бити решен увлачењем НАТО у целу ову причу, а не преговорима”, рекао је Лавров, пренео је Спутњик.

Према његовим речима, испада да он ипак тежи томе да изазове сукоб.

Лавров је оценио да сталне огорчене изјаве председника Украјине не уливају оптимизам.

Шеф руске дипломатије је казао да милитаристички жар Зеленског говори о томе да му нису потребни преговори с Русијом и додао да се нада да ће се то променити.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према речима Лаврова, делегација Украјине стално измишља изговоре за одлагање сваке следеће рунде преговора с Русијом.

„Руски преговарачи чекају макар некакву информацију с украјинске стране, као и током прве две рунде”, казао је он, јавља Танјуг.

Ситуација изгледа прилично чудно, као да су сви заинтересовани за постизање што бржег могућег договора о томе како да се све потпуно регулише, а с друге стране, требало би да је највише заинтересована украјинска страна, која стално измишља изговоре да одложи почетак новог састанка, рекао је Лавров и додао да Москва још није добила рокове за нову рунду преговора с Кијевом.

Према његовијм речима, Русија проверава информације о томе да власти Херсона одбијају да приме хуманитарну помоћ.

„Постоје информације из града Херсона – када се отворио хуманитарни коридор наши представници Министарства за ванредне ситуације, који су отпутовали тамо да помогну цивилима да се евакуишу, хтели су да доставе хуманитарну помоћ. Сада проверавамо информацију о томе да су власти Херсона, наводно, одбиле да приме ту хуманитарну помоћ”, рекао је Лавров.

Прочитајте још:  Више од 100 укронациста и плаћеника уништених у удару Искандера у Харкову

Он је додао да је то саопштење неопходно проверити, јер оно веома подсећа на манир кијевског режима који се руководи искључиво идејама јачања сукоба и напетости у „кључу русофобије” и којем је судбина цивила, укључујући иностране студенте, на последњем месту.

„Русија је од самог почетка операције дала до знања да је спремна да омогући хуманитарне коридоре, како за цивиле из одређених насеља, тако и за странце који су се у то време нашли на територији Украјине”, рекао је Лавров након разговора с министром иностраних послова Киргизије Русланом Казбакајевом.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *