Како и када бисмо сазнали ако би зрачење у неком делу Европе било повећано

0

(Фото: Depositphotos, vencav)

Помоћник директора и руководилац инспекције Директората за радијацију и нуклеарну безбедност Србије Владимир Јањић рекао је за РТС да се радијација мери на сваких пола сата у Србији. Радиоактивност у ваздуху је иста као и пре ситуације у Украјини, истакао је Јањић.

Упоредо са интересовањем за збивања у Украјини расте и заинтересованост за податке о мерењима зрачења. Према последњим информацијама, протеклих дана и у претходна 24 сата на територији наше земље нису измерене повишене дозе гама зрачења.

Владимир Јањић, помоћник директора и руководилац инспекције Директората за радијацију и нуклеарну безбедност Србије рекао је, гостујући у Београдској хроници, да последњи подаци кажу да је ниво радиоактивности у границама нормале на територији Србије, у границама природног зрачења које је карактеристично за наше подручје.

Према његовим речима, радијација је свуда око нас, у ваздуху, у земљи, у стварима, у камењу и у нама самима.

Природна радиоактивност је последица природног зрачења које примамо од космичког зрачења, из самог тла, од састава земље.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Оно је карактеристично за читаву планету Земљу и за локацију где се врши мерење.

На територији Србије мерења се, каже Јањић, обављају на исти начин у претходних десет година. Исто се, како истиче, ради и у Србији и у свету.

Радиоактивност у Србији се мери на два начина

“Оно што се дешава у Украјини, утиче на то да се ставља акценат на наше активности да се мерење радиоактивности које се иначе врши у мирнодопским условима и даље врши и појачава се у зависности од потреба”, објашњава Јањић.

Прочитајте још:  Усвојен нови статут - ЕПС постаје акционарско друштво

“Радиоактивност се у Србији мери на два начина, аутоматски систем ране најаве, аутоматизован систем са девет мерних станица, распоређених од севера, од границе са Мађарском до југа у Врања, тај систем мери радиоактивност на сваких 30 минута и подаци се шаљу на централни сервер, на сваких 30 минута се могу видети најновији резултати мерења”, објашњава Јањић.

Радиоактивност се мери и преко мониторинга радиоактивности у животној средини, води, земљишту, храни, ваздуху, који врше овлашћене лабораторије: оне скупљају узорке свега што треба да се мери – воду из река, узорке из ваздуха…

Колико брзо путују информације

Што се тиче међународне сарадње у овој области, према Јањићевим речима, кровна институција је Међународна агенција за атомску енергију.

Све земље имају фокалне тачке комуникације са том Агенцијом, у Србији је то Директорат.

“Сазнали бисмо у року од пола сата до сат ако би се информације проследиле од неке земље ка Међународној агенцији и док дођу до нас”, каже Јањић.

Све информације таквог типа које би дошле од Директората прослеђују се свим надлежним институцијама, као што су МУП, Сектор за ванредне ситуације, РХМЗ, а обавестили би се грађани преко канала.

“Што се тиче Директората, објавиле би се на сајту са препорукама и даљим корацима, друге надлежне службе као Сектор за ванредне ситуације би поступао по неким својим процедурама како да обавести грађане шта се десило и које кораке треба да предузму”, истакао је Јањић.

Шта грађанин да уради

Каже да грађанин може да слуша препоруке надлежних институција како да се понаша, и да се понаша у складу са тим мерама.

Прочитајте још:  Ана Герасимов: Позив за јачењем сарадње између Русије и Србије кроз снажење потенцијала студентске размене

Украјина и гама зрачење

“Све информације које Директорат објављује су званичне информације које се добијају од украјинске стране од њиховог нуклеарног регулаторног тела, које обавештава Међународну агенцију за атомску енергију а која обавештава јавност, шта се догађа – то су једине званичне информације које Директорат добија преко званичних канала и које објављује на сајту да би грађани били упознати са дешавањима у Украјини у вези са нуклеарним објектима”, каже Јањић.

“Украјина је једна од најразвијенијих земаља што се тиче нуклеарне енергије, имају 5 нуклеарних електрана са 15 реактора, електране захтевају додатну инфраструктуру, складишта радиоактивног отпада – то су објекти грађени са циљем да се складишти и контролише радиоактивни материјал. Складиште радиоактивног отпада прављено је с циљем да се складишти на сигуран начин”, каже он.

Контакти са метеоролозима

У контакту су такође и са метеоролозима. „Уколико би се десила нека нуклеарна катастрофа, као она у Чернобиљу, ако би се радиоактивне честице шириле, ако би дошле у атмосферу, подаци од РХМЗ били би од великог значаја како би се мере примениле”, рекао је Јањић.

Радиоактивност у ваздуху је иста као и пре ситуације у Украјини.

Према његовим речима, радиоактивни материјали се налазе у неку руку у ваздуху и узимају се као природно зрачење.

“По информацијама које се добијају од украјинске стране, сви нуклеарни објекти су у сигурном режиму рада, није измерено повећање радиоактивности у самим објектима, ни у околини, нема разлога за бригу, али пратимо ситуацију и информације које долазе са украјинске стране и које добијамо од остатка међународне заједнице и других земаља које прате ситуацију”, закључио је Јањић.

Прочитајте још:  ЗАВЕТНИЦИ У ПОСЕТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ

RTS

BONUS VIDEO:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *