Турској компанији Ернели, осим субвенција у новцу држава поклонила и земљиште у Лесковцу!

0

Pixabay

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је у Лесковцу свечаности поводом завршетка прве фазе радова на изградњи нове фабрике компаније Еренли. Kомпанији Еренли је без накнаде додељено државно земљиште од 67.469 метара квадратних ради изградње производног објекта.

У фабрици ће се производити системи за течну циркулацију у аутомобилској индустрији.

Еренли је у погон инвестирала 16,6 милиона евра, а до краја инвестиционог циклуса 2025. године у фабрици би требало да буде запослено 338 радника.

Амбасадор Турске Хами Аксој рекао је да турске инвестиције у Србији расту јер држава нуди бројне субвенције страним улагачима. Додао је да је вредност турских улагања у Србији 300 милиона долара. Вучић каже да је Еренли 23. турска фабрика у Србији.

Планирано је да производња у компанији Еренл почне за три месеца и да у целости буде намењена извозу у Италију, Немачку, Шпанију, Португал, док би годишњи приход требало да буде око 25 милиона евра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Kомисија за контролу државне помоћи је у октобру одобрила да се компанији додели земљиште без накнаде.
Уговор о отуђењу грађевинског земљишта у јавној својини Србије, без накнаде, закључен је између Србије и привредног друштва Еренли, наводи се у одлуци Kомисије.

Тржишна вредности земљишта износи око 1,2 милиона евра, проценило је Министарство финансија.

Уговором је предвиђена обавеза корисника (компаније Енерли) да у вези са инвестицоним пројектом уложи 16,6 милиона евра и запосли 338 новозапослених на неодређено време.

Kомпанија ће се обавезати и да не смањује достигнути број запослених у периоду од пет година од дана завршетка Инвестиционог пројекта, као и да не може да прода парцеле које су предмет уговора трећем лицу пре истека рока од пет година од дана завршетка Инвестиционог пројекта.

Прочитајте још:  Преминуо Синиша Михајловић

Уговор предвиђа и да најмање 25 одсто улагања компанија мора да финансира из сопствених средстава, односно из средстава која не садрже било какву државну помоћ.

Обавеза компаније је и да задржи почетну инвестицију у истом подручју најмање пет година од дана завршетка инвестиционог пројекта.

У Нацрту уговора који је достављен Kомисији наводи се да је Влада 9. јула 2021. донела закључак којим је утврдила да је Инвестициони пројекат изградње објекта за производњу система за течну циркулацију у аутомобилској индустрији Еренли пројекат од значаја за Републику Србију.

Еренли је у Лесковцу основана 13. маја 2021. године и власништву је компаније ЕРЕНЛИ KАУЦУK из Турске.

Главни производи Еренлија су системи за хлађење и грејање, ЦАЦ црева, системи за контролу емисије и црева за хлађење уља.

Нова економија

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *