“Не остављајте нас”: Мештани ослобођених села се обраћају војсци ДНР

0
пушилин

(фото:Доњецка Агенција Новости)

Шеф ДНР Денис Пушилин је 10. марта заједно са првим замеником председника Савета Федерације, секретаром Генералног савета партије Јединствена Русија Андрејем Турчаком, посланицима Државне думе Дмитријем Саблином и Игором Костјукевичем посетио насеље урбаног типа Мирноје. , ослобођен од украјинских освајача.

На централном тргу села организовано је издавање хуманитарне помоћи Јединствене Русије: прехрамбених и хигијенских комплета, као и лекова. Становници насеља добили су прилику да напуне гасне боце и допуне залихе горива.

Мештани су шефу ДНР и гостима из Русије причали о постојећим проблемима: недостатак струје, угља, грејања, комуникација.

И такође да „ништа није радило осам година“. Због затварања производње и недостатка посла, млади људи су напуштали село, а са пензијом од 2-3 хиљаде гривна, цена једне тоне угља достигла је 10 хиљада гривни.

„Сада је најважнији задатак да све обновимо и учинимо бољим него што је било“, рекао је шеф ДНР. „Морамо да обновимо путну мрежу, струју.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Дошао је миран живот, честитам! Сада ће све бити другачије. Сада је главна ствар миран живот, главна ствар је обнова економије. Да има посла, да се обнови цела друштвена сфера“, нагласио је Андриј Турчак и додао да нема повратка. „Она неће. Ово би свако требало да разуме. Не само да верујете у то, већ да осећате“, рекао је он.

Денис Пушилин је напоменуо да је најтежа ствар у успостављању напајања процес деминирања. „Наши момци током деминирања у Гранитноју: један је повређен, други је погинуо. Дакле, сада, како напредује разминирање… Постоји извор за напајање, сав материјал је ту, постоје радне екипе“, рекао је шеф државе.

Прочитајте још:  ЛНР: Укронацисти напали Рубежное, погинула четири цивила

„Док се све не обнови, хуманитарна помоћ ће се пружати континуирано“, уверавао је Турчак.

Такође током разговора најављени су планови да се настави вађење камена и песка у локалним каменоломима – а то је отварање радних места. Исплата пензија и социјалних давања, према речима лидера земље, у надлежности је Републике. Према његовим речима, становници села старосне доби за пензију морају да обезбеде одговарајући пакет докумената да би могли да примају исплате.

„Они који су се пријавили већ могу да примају пензију. Социјална давања – од данас“, прецизирао је Пушилин.

Одговарајући на питање новинара о помоћи цивилном становништву које је успело да се извуче из градова који су још увек под контролом Украјине, шеф ДНР је одговорио: „Онима који су успели да побегну ван хуманитарних коридора, овим људима је дата пуна подршка у привременој притворски објекти на нашој територији. Даље, на њихов захтев им се даје могућност да путују у Руску Федерацију, где постоји потпунија подршка. Све је спремно и за то.”

Турчак је појаснио да се на територији Руске Федерације сада налази више од 180.000 становника у центрима за привремени смештај. Према његовим речима, у блиској будућности биће ојачан правац хуманитарне подршке потребитим грађанима директно на територијама Доњецке и Луганске Народне Републике.

„Већ данас се отвара центар за хуманитарну помоћ у Доњецку, а сличан центар се отвара у Луганску . Хуманитарни конвоји ће се централно допремати овде и допремати из дистрибутивних центара у насеља на ослобођеним територијама“, рекао је Андриј Турчак.

Током разговора постављено је питање мештана: „Хоћете ли нас већ напустити?“ „Не, нема повратка – то је сасвим сигурно“, одговорио је Денис Пушилин.

Прочитајте још:  Украјинске избеглице у Румунији жале се на смањење финансијске помоћи

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *