Опасне игре с украјинским реакторима

0

(Pixabay)

Александар Шуљгин, стални представник Русије у Организацији за забрану хемијског оружја (ОЗХО), саопштио је данас да је обавестио ово тело о плановима Украјине да организује провокације у експерименталном нуклеарном реактору у Харкову, преноси Танјуг.

„На јучерашњој пленарној седници ОЗХО предочио сам да се припремају провокације у експерименталном нуклеарном реактору у Харкову”, изјавио је Шуљгин на ТВ каналу Росија-24, преноси ТАСС.

Осим тога, Шуљгин је информисао ОЗХО о плановима украјинских диверзантских група да упадну у нуклеарну електрану у Запорожју, наводећи да је „катастрофа осујећена захваљујући руској војсци”.

„На јучерашњој пленарној седници био је представник Украјине који је покушавао да прикаже цео случај као да Русија настоји да генерише ужасно опасну ситуацију са радиоактивном контаминацијом на терену”, рекао је стални представник Руске Федерације у ОЗХО.

Међународна агенција за атомску енергију (IAEA) саопштила је да су њени системи за мониторинг нуклеарног материјала у нуклеарки Запорожје у Украјини престали да шаљу податке у њено седиште у Бечу.

Генерални директор IAEA Рафаел Гроси изразио је забринутост због изненадног прекида таквих токова података у седиште IAEA из Запорожја и Чернобиља, где су присутне велике количине истрошеног или свежег нуклеарног горива и других врста нуклеарних материјала, наводи се у саопштењу ове агенције, преноси Ројтерс.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ова агенција је саопштила раније данас да је прекинут даљински пренос података из система за праћење безбедности украјинске нуклеарне електране у Чернобиљу.

„Системи који прате нуклеарни материјал у складиштима радиоактивног отпада у нуклеарној електрани у Чернобиљу, коју су прошли месец заузеле руске снаге, престали су да шаљу податке Међународној агенцији за атомску енергију”, саопштио је Гроси, пренео је „Гардијан”

Прочитајте још:  Како Фајзер уцењује државе у уговорима за вакцине: зарада важнија од живота

Запорожје је највеćа од четири украјинске нуклеарне електране, које заједно дају око половину електричне енергије у земљи. Ради се о највеćој нуклеарној електрани по капацитету у Европи, коју су руске трупе заузеле у петак, 4. марта.

Најгоре што може да се деси, и то увек кажу сви у Међународној агенцији за атомску енергију, је рат. Рат не може да се контролише. Не може да се контролише да неко не баци разорне бомбе, пројектиле, да развали реакторе и да све то од радиоактивног материјала исцури. То је та радиоактивна контаминација, које је свет већ болно искусио и од које сада стрепи.

Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *