Забрањен извоз пшенице и брашна, ограничене цене горива

0

Кризни штаб (Фото: Влада Србије)

Влада Србије је на данашњој седници донела одлуку о привременој забрани извоза основних пољопривредних прехрамбених производа битних за становништво – зрна пшенице, пшеничног брашна, кукуруза и прекрупе и сунцокретовог уља, саопштила је влада.

Додаје се да је разлог доношења одлуке правовремено реаговање на тржишне поремећаје и раст тражње, како на светском тако и на домаћем тржишту.

Влада је данас на седници усвојила Уредбу о ограничењу цена нафтних деривата евродизел и евро премијум БМБ 95, која ће сутра ступити на снагу и важити наредних 30 дана, до 11. априла.

Одлука је донета у циљу спречавања већих поремећаја и очувања животног стандарда становништва, с обзиром на то да се у претходном периоду бележи раст цена нафтних деривата, саопштено је из владе.

Уредбом се утврђује максимална малопродајна цена и обавезују привредни субјекти који обављају делатност трговине моторним и другим горивима на станицама за снабдевање превозних средстава, а који су до доношења уредбе вршили испоручивали деривате, да наставе са испоруком искључиво утакањем у погонске резервоаре превозних средстава.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Предвиђени су и услови и начин продаје нафтних деривата регистрованим пољопривредним газдинствима.

Чланови владе донели су одлуку о привременом смањењу акциза за 20 одсто од садашњег износа на деривате нафте – оловни бензин, безоловни бензин и гасна уља.

На данашњој седници донета је допуњена одлука о условима и начину за смањење царинских дажбина на одређену робу, односно за изузимање одређене робе за плаћање царинских дажбина у 2022. години.

Одлука која се односи на нафту и уља добијена од битуменозних минерала, важиће до 31. децембра ове године.

Прочитајте још:  На који је то "Божић" на Косову и Метохији пошао Порфирије 26. децембра? Са којим то Србима би он да прослави такав "Божић"?

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *