Генерално тужилаштво Русије тражило је да се Мета призна као екстремистичка организација

0

MENLO PARK, CALIFORNIA - OCTOBER 28: A pedestrian walks in front of a new logo and the name 'Meta' on the sign in front of Facebook headquarters on October 28, 2021 in Menlo Park, California. A new name and logo were unveiled at Facebook headquarters after a much anticipated name change for the social media platform. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

Руско генерално тужилаштво захтева да се Мета призна као екстремистичка организација и забрани њено деловање у Руској Федерацији. Ово је ТАСС-у саопштено у прес-служби Главног тужилаштва.

„У складу са савезним законом „О сузбијању екстремистичких активности“, Генерално тужилаштво Руске Федерације упутило је суду захтев за признавање Мета Платформс Инц. екстремистичке организације и забрану њеног деловања на територији Руске Федерације. “ каже се у извештају.

Поред тога, у вези са присуством знакова кривичних дела из дела 2 чл. 205.2 Кривичног законика Руске Федерације (“Пропаганда тероризма”) и део 2 чл. 282 Кривичног законика Руске Федерације (изазивање мржње и непријатељства уз претњу насиљем), Генерално тужилаштво је послало материјале Истражном комитету Руске Федерације за решавање питања кривичног гоњења.

За Мета Платформс Инц. укључује друштвене мреже Фацебоок, Инстаграм и ВхатсАпп мессенгер. Тужилаштво је саопштило да, према подацима потврђеним изјавом портпарола Мета Платформс Ендија Стоуна од 11. марта, у светлу догађаја у Украјини, компанија привремено укида забрану на својим друштвеним мрежама за становнике низа земаља. да постављају информације које садрже позиве на насиље против руских држављана, укључујући војно особље.

„Овакви поступци руководства компаније не само да формирају представу о дозвољености терористичких активности, већ имају за циљ и подстицање мржње и непријатељства према грађанима Руске Федерације“, саопштило је министарство.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Генерално тужилаштво је саопштило да Роскомнадзор ограничава приступ Инстаграму и Фејсбуку. На Инстаграму се дистрибуирају информативни материјали који садрже позиве на вршење насилних радњи над грађанима Руске Федерације, укључујући војна лица, а систематски се објављују информације које садрже позиве за учешће грађана на територији Руске Федерације у масовним немирима праћеним насиљем, Објашњено је Тужилаштво. Раније је надзорни орган известио о умешаности Фејсбука у кршење основних људских права и слобода, права и слобода грађана Руске Федерације, који гарантују, између осталог, слободу медија.

Прочитајте још:  У Севастопољу продужен "жути" ниво терористичке претње

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *