Амбасадор САД: Сви лидери у ЦГ да осуде Путинов рат у Украјини

0

(фото:Етос)

Председник Русије Владимир Путин, покренувши унапред смишљен, ничим изазван и неоправдан напад на народ Украјине, напао је приниципе који подржавају глобални мир и демократију, оценила је амбасадорка Сједињених Америчких Држава (САД) у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке.

Рајнке је ауторском чланку написала да је један од тих фундаменталних приниципа право сваке државе да одреди властити курс и изабере своје савезе.

Она је истакла да Путин, потпомогнут режимом председника Белорусије Владимира Лукашенка, настоји да то право, употребом силе, одузме украјинском народу.

“Овај сукоб може имати велики утицај и на Црну Гору јер ће и њена безбедност бити угрожена, ако Путин настави кампању поткопавања европске безбедности” – упозорила је Рајзинг Рајнке.

Она је казала да су САД позвале су Русију да прекине агресорски рат против Украјине и одабере пут дипломатије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Али све док председник Путин наставља рат који је изабрао против Украјине, Сједињене Државе ће, заједно са нашим савезницима и партнерима широм света, наставити да подржавају украјински народ који брани своју земљу храброшћу која надахњује свет” – навела је Рајзинг Рајнке.

Она је подсетила да су као резултат досад незабележене глобалне координације санкција, САД, Уједињено Краљевство, Европска унија, Јапан и Канада искључиле одабране руске банке из СWИФТ система размене порука и наметнуле рестриктивне мере Руској централној банци.

Рајзинг Рајнке је рекла да је амерички Предсједник Џозеф Бајден најавио свеобухватне финансијске санкције и строгу контролу извоза који ће наштетити и руској и белоруској економији, финансијском систему и приступу технологији, и тиме умањити њихову способност да воде рат.

Прочитајте још:  Белорусија: Протести због интеграција са Русијом

“Похваљујемо Црну Гору што се придружила строгим санкцијама ЕУ, пружању хуманитарне и безбедносне помоћи, те што је затворила свој ваздушни простор за руске авионе” – казала је Рајзинг Рајнке, преноси РТЦГ.

Она је додала да Црна Гора стоји чврсто уз Украјину, изражавајући солидарност и осуђујући агресију Москве у разним међународним форумима.

“Истовремено, очекујемо од свих политичких лидера и лидера цивилног друштва у Црној Гори, важном савезнику у НАТО-у, да недвосмислено осуде рат који је Путин изабрао у Украјини. Ово је цивилизацијско питање, избор између слободе и угњетавања” – истакла је Рајзинг Рајнке.

Она је навела да је осим економских казни, Бајденова администрација у протеклој години доделила милијарду УСД безбедносне помоћи Украјини како би помогла храбрим људима из те државе у одбрани своје земље.

“САД су спремне да одбране сваки педаљ територије земаља НАТО-а, а НАТО савезници су такође додали своје снаге и способности да учврсте нашу колективну одбрану кроз допринос НАТО снагама за брзи одговор како бисмо ојачали нашу заједничку безбедност на источном крилу” – поручила је Рајзинг Рајнке.

Он је рекла да је Путин дуго планирао брутални напад на народ Украјине.

Рајзинг Рајнке је казала да је Путин одбио сваки напор учињен у доброј вјери од САД и њених савезника и партнера да се позабаве његовим измишљеним безбједносним проблемима кроз укључивање у дипломатију и дијалог, како би избјегли непотребне сукобе и људску патњу.

“Скинули смо тајност са наших обавештајних података о руским плановима како не би било забуне и заташкавања. Председник Путин је изабрао овај рат” – оценила је Рајзинг Рајнке.

Прочитајте још:  Злочин за који нико није осуђен: 29 година од страдања мајора Тепића и војника ЈНА

Према њеним речима, људи на западном Балкану превише добро знају последице сукоба.

“Не смемо допустити Русији да искористи рат који је изабрала да заустави напредак земаља овог региона. Русија се не води ониме што је у вашем најбољем интересу” – рекла је Рајзинг Рајнке.

Она је казала да је будућност Црне Горе у Европи као пуноправне чланице Европске уније.

“У ту сврху, императив је да црногорски политички лидери предузму потребне кораке како би деблокирали кључне институције, као што је Парламент, у овом критичном тренутку за будућност Европе – не само како би осигурали да Црна Гора може да испуни обавезе према НАТО-у и узајамној самоодбрани већ и да убрза свој напредак у процесу приступања ЕУ” – поручила је Рајзинг Рајнке.

Она је казала да су се суочени са једним од најозбиљнијих изазова за европску безбедност и демократске идеале од Другог светског рата, САД и њени савезници и партнери удружили у солидарности.

“Путин није успео да поткопа наше заједничко увјерење у темељно право суверених држава да бирају своју судбину и своје савезнике. Путин неће успети да избрише поносну украјинску нацију. У сукобу демократије и аутократије, суверенитета и потчињавања, нема дилеме: слобода ће превладати” – поручила је Рајзинг Рајнке.

Етос

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *