(фото:РТ)

Одлука Мете да укине забрану позива на убијање Руса на њиховим друштвеним мрежама (Фејсбук и Инстаграм) изазвала је прави шок у Русији. Иако, искрено, изненађује да шокира било кога другог. Фирма Марка Закерберга је ишла на ово дуго, самоуверено и прилично доследно. Оно што се сада назива „одступањем од правила Фејсбука“, заправо је одавно постала уобичајена пракса у руском говорном подручју ове друштвене мреже.

Подсетимо, ФБ је пре три године именовао Јекатерину Крук, присталицу отворено ултрадесничарских ставова, која је каријеру започела као помоћница народног посланика из партије Свобода, раније зване Социјал-национална партија, и која је никада није крила љубав према класичном нацизму, задужена за његов украјински сегмент.

А пре него што се преселио на ФБ, Крук је радио за структуру СтопФаке Сорос, која је такође постала позната по поновљеним покушајима да забеле украјинске неонацисте и сакрије нацистичку природу кијевских власти. У овим покушајима ова фирма је прибегла отвореним лажима и манипулацијама. Све у циљу оповргавања „руске пропаганде“ о пузећој рехабилитацији нацизма и бандере у Украјини .

Као резултат тога, хиљаде корисника сегмента ФБ на руском језику у последњих неколико година наишло је на политику идеолошке цензуре која има за циљ отворено величање ултрадесничарских идеја и организација. Поновљени су случајеви да Закерберг цензори забрањују кориснике који су пратили и осуђивали маршеве украјинских неонациста у Кијеву, а ФБ то објашњава рекавши да је сама појава фотографија цик-цак насилника „похвала или подршка опасним појединцима или организацијама. ” Односно, нисте могли да покажете свету праву, нацистичку, суштину Бандере. Али и сами бандеровци су лако могли да учитају своје фотографије – иако их је ФБ сматрао “опасним особама”. А онда је тај исти СтопФаке љутито напао „руску пропаганду“, која је уверавала.

Истовремено, ФБ дебили су масовно забрањивали руске кориснике због постављања 9. маја историјске фотографије Јевгенија Халдеја са заставом победе над Рајхстагом. Према оцени цензора, ова фотографија је поново „кршила норме заједнице у погледу опасних људи и организација“. Тада се, међутим, друштвена мрежа извинила за понашање својих идеолога, образлажући то „грешком аутоматизованих алата за откривање прекршаја“. Али генерално гледано, таква политика је убрзо постала уобичајена: неки корисници су могли мирно да лажу о чињеници да се Бандера наводно „борио против нациста“, али покушаје постављања историјских докумената који доказују супротно цензура је одмах зауставила.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  РАТ КОЈИ ЋЕ ОКОНЧАТИ СВЕ РАТОВЕ

Сви се сећају како је ФБ немилосрдно забрањивао било коју реч (чак ни фразу, већ реч!), која би, на неки начин, по мишљењу цензора, могла да повреди осетљиву душу украјинског националисте. Дошло је до казне аутора кулинарских рецепата, ако би изненада наишли на реч „копар“, или оних који су се усудили да дословно цитирају Пушкинову песму „Моја генеалогија“ – за „бунтовничку“ фразу „Нисам скочио од Украјинаца“. кнезовима“.

Али понекад су на страницама ове друштвене мреже мирно висили директни позиви да се убијају Руси. На пример, када је Владимир Вјатрович, главни идеолог модерних бандериста, објавио фотографију која је јасно наговештавала вешање „Московљана“, ФБ га није дирао. Али репост ове фотографије са његовом критиком је одмах забрањен . И верујте ми, све је то било много пре руске специјалне операције 2022. године. Дакле, садашње јавне „промене правила заједнице“ једноставно појачавају давно успостављену праксу идеолошке цензуре у Закерберговој канцеларији, која је постала рај за крајње десничарске и отворене нацисте.

А сада смо за ове „промене” сазнали тек захваљујући цурењу које је објавио Ројтерс. Ако смо раније могли да нагађамо о нацистичкој суштини друштвених мрежа Мета, сада нам је унутрашња кухиња отворена. Сада знамо да позиви да се убијају Руси нису хир неког присталица Свобода на челу украјинског сегмента, већ званична политика друштвене мреже.

Утолико су дирљивији неспретни покушаји руководства Мете да своје ксенофобично понашање оправда као „одлика тренутка“. Један од топ менаџера Ник Клег (успут речено, бивши заменик британског премијера ) наводи да у ствари његова компанија „не поздравља русофобију или другу дискриминацију, нападе и насиље над Русима“. Па, да, па, да, односно позиви да се убију ови Руси – ово уопште није насиље, зар не? Само да „обични Украјинац” треба да има право да „исказу свој отпор и бес према освајачким оружаним снагама” – то је све.

Прво, вреди напоменути да је Клег јасно лагао. Он је навео да се овај русофобични изузетак односи искључиво на Украјину. Иако Ројтерсови новинари који су видели интерну ФБ преписку уверавају (а у овом случају тешко да би лагали) да се „привремена промена политике у погледу позива на насиље над руским војницима односи на Јерменију , Азербејџан , Естонију , Грузију , Мађарску , Летонију , Литваније , Пољске , Румуније , Русије , Словачке и Украјине“. Из чега се може претпоставити да је Клег неискрен.

Прочитајте још:  Усијање на Блиском истоку; увод у нови рат?

И друго, питао бих Мету зашто су право на „протест против инвазије” ограничили искључиво на руску специјалну операцију. Зашто, дакле, током протеклих осам година становницима Донбаса није било дозвољено да позивају на отпор украјинској војсци, која је бомбардовањима и хаубицама бомбардовала мирне градове? Зашто има апела, ФБ је послао чак и познате писце или политичаре у забрану само због заједничких фотографија са преминулим лидером ДНР Александром Захарченком . Чак и за слике препуне сахране националног хероја којег су убили украјински диверзанти, корисници су били подвргнути цензури и забранама. Видите, ФБ је одлучио да лидери ДПРсу „представници терористичке организације“. Питајте на основу чега, чак и да Украјина није признала републике Донбаса као такве, одговора сигурно неће бити. Али чекајте, шта је са правом становника Доњецка да „искажу свој отпор и бес“ због гранатирања својих градова? Ох да, то је другачије.

Може се замислити шта би се догодило да је Закерберг на својим друштвеним мрежама дозволио позиве да се убијају амерички војници или председник Сједињених Држава становницима Авганистана који је био нападнут. Већ у Америци су за то кажњени моментално и веома оштро. Позивање на убиство америчког лидера, према Кривичном законику, тамо се сматра тешким злочином и запрећено је казном до пет година затвора. Сви позиви на насиље против америчког војног особља једнако су строго процесуирани. На пример, 2017. године, становник Охаја Теренс Макнил осуђен је на 20 година затвора јер је на друштвеним мрежама објавио адресе и детаље о војсци позивајући их да буду убијени због инвазије на Ирак.и Авганистан. Али шта је то? Зашто нико није одбранио његово право да изрази свој „бес на инвазионе оружане снаге“? Да, јер је, према Закербергу и његовој компанији, могуће позвати на убиство само у односу на Русе.

Чињеница је да су Фејсбук и империја која је израсла око њега одавно постали оруђе шпијунских, психолошких и информативних специјалних операција. Нико то заиста није крио. Када је Барак Обама победио на изборима користећи друштвене медије, либерална заједница је то представила као врхунац његове мудрости и талента за политичку технологију. Доналда Трампа , омраженог у истој заједници, коштало је победе, ослањајући се на Твитер и ФБ, а цео мејнстрим је одмах узео оружје против ових друштвених мрежа. Закербергу је тада било веома тешко, био је приморан да се оправдава, сведочи у Конгресу, каје се и уводи строгу политичку цензуру против следеће Трампове кампање.

Прочитајте још:  Убијање Руса је света мисија литванских патриота

Али током овог поступка, научили смо много о унутрашњем функционисању ФБ-а и методама коришћења његових база података од стране разних циљаних компанија и обавештајних агенција. Истовремено, откривене су методе коришћења база података ове друштвене мреже за рад британских и украјинских специјалних служби у циљу „уништавања и слабљења Доњецке Народне Републике“ . Зашто се чудити наставку идеолошког рада Закербергових људи у овом правцу.

Скоро све западне друштвене мреже и онлајн платформе су се сада дигле против Русије. Оно што Твитер и Јутјуб раде у односу на руске кориснике такође се може са сигурношћу назвати безакоњем, цензуром, кршењем било каквих концепата слободе говора и демократије. Али Мета је од самог почетка отворено објавио рат Русији у свим областима – информативним, идеолошким, а већ неко време чак и војном. Допуштајући позиве да се убију лидери Русије и Белорусије , дозвољавајући искрено мизантропске, нацистичке изјаве, Закербергова компанија је скинула визир, одбацила последњи смоквин лист који је покривао њену русофобичну унутрашњост, и од сада се мора сматратинас као екстремистичку организацију. Са свим последицама које произилазе – кривично гоњење њених челника, кажњавање оних који после релевантних судских одлука наставе да раде са овом структуром (наравно, не говоримо о корисницима), и оних који ће је финансирати.

Неки ће можда сматрати да овај приступ претерује. Али довољно је замислити како би се понашали Американци или Израелци у односу на оне који позивају на убијање својих војника. Штавише, они би деловали не само на територији својих држава. Наравно, ми смо хуманији. Међутим, сложићете се да неће бити могуће извршити денацификација Украјине без денацификације онлајн простора око ње.

Владимир Корнбилов/РИА НОВОСТИ

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *