Русија: Украјина примењује фосфорне и касетне бомбе

0

AP Photo / Mohammed Zaatari

Русија је открила да је Украјина користила фосфорне и касетне бомбе, изјавио је на заседању Савета безбедности Уједињених нација стални представник Русије при УН Василиј Небензја.

„Приметили смо да кијевски режим масовно примењује фосфорну муницију. О касетним бомбама, које су данас користиле Оружане снаге Украјине у Доњецку и које су раније коришћене, сам већ говорио“, рекао је Небензја.

Према његовим речима, Кијев масовно нарушава међународно хуманитарно право.

Прочитајте још:  Путин: Русија може заменити украјинско жито на комерцијалној и бесплатној основи

„Тренутно главна претња цивилима у Украјини проистиче од оружаних формација украјинских неонациста, који спроводе прави терор према својим грађанима. Масовно нарушавају међународно хуманитарно право и људска права. Националисти размештају тенкове, артиљерију и вишецевне бацаче ракета поред вртића и школа“, изјавио је он.

Он је нагласио и да су заробљени руски војници подвргнути различитим видовима мучења.

Небензја упозорава: Биоматеријали могу пасти у руке радикалима у Украјини

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Руски амбасадор у УН је упозорио да постоји опасност да у руке украјинских радила падну биоматеријали из лабораторија у Украјини.

„Још једном желим да упозорим на опасност да биоматеријали са опасним сојевима падну у руке украјинских радикала који су способни за нељудске провокације против цивила у украјинским градовима“, изјавио је Небензја.

Прочитајте још:  Зашто у Оружаним снагама Украјине постоје ЛГБТ јединице, а нема козачке јединице

Он је закључио да постоје информације о могућим диверзијама и у украјинском гасоводу.

Подсетимо, раније је градоначелник Доњецка Алексеј Кулемзин саопштио да је поред Владе у центру града погођена украјинска ракета „Точка-У“. Штаб територијалне одбране ДНР је саопштио да је убијено 20 људи, а девет је рањено.

Министарство здравља ДНР-а је саопштило да је 17 погинуло и хоспитализовано 28 рањеника. Лидер ДНР-а Денис Пушилин је удар „Точка-У“ на Доњецк назвао ратним злочином Кијева.

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *