СНС за оглашавање на ТВ станицама и Фејсбуку до сада уложила најмање 600.000 евра

0

(BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Српска напредна странка до сада је за оглашавање на телевизијским станицама и Фејсбуку уложила најмање 600 хиљада евра, наводи се у извештају Транспарентности Србија (ТС) о финансирању изборних кампања.

Како из ТС наводе, за председничке и парламентарне изборе 2022. из буџета издваја се највећа сума новца до сада, око 15, 7 милиона евра.

Ипак и поред тога, у прве три недеље кампање потрошено је мање од 10 одсто тог новца, а кампању је најактивније водила Српска напредна странка (СНС), која је у овом периоду имала оглашавање на ТВ станицама и Фејбуку вредно најмање 600 хиљада евр, наводи се у мониторинигу који је спровела ТС.

Запажен је, како се додаје, значајан пораст оглашавања на друштвеним мрежама, које није акекватно регулисано. Већина ТВ станица је поштовала законску обавезу објављивања ценовника, али је законодвавац пропустио да такву обавезу пропише и за олашавање у другим врстама медија.

На свим изборима до сада ТВ оглашавање представљало је највећу расходну ставку, око 50 одсто или више, па ће то несумњиво бити случај и на овогодишњим изборима.

У прве три недеље кампање једино је СНС емитовала огласе на ТВ станицама, иако је у то доба већ било проглашено још десет изборних листа, наводе из ТС.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ово се, како додају, може повезати са чињеницом да већина партија не располаже значајним средствима и да се ослања на буџетске дотације које ће стићи тек пет дана након што буде утврђен списак свих учесника избора.

Према проценама ТС, укупна вредност реклама СНС у том периоду била је између 61 и 86 милиона динара (517 до 728 хиљада евра).

У истом периоду забележени су закупљени термини СПС на две кабловске ТВ станице, као и један закупљени термин народног посланика Владимира Ђукановића на ТВ Хаппy, али за ову врсту оглашавања нису објављени ценовници.

Прочитајте још:  УПАМТИТЕ ГА – СНС посланик: Рио Тинто добар, ви сте антиваксери и антирудари!?!

За кампање из буџета скоро милијарду динара

Грађани Србије ће ове године издвојити више новца него до сада да би их странке убеђивале у то да управо њима треба да пруже подршку на изборима, наводе из ТС.

То је последица законских решења, према којима ће за финансирање кампање бити из буџета укупно плаћено 922 милиона динара за парламентарне и још толико за председничке изборе.

Највећи део тих готово 15, 7 милиона евра припашће оним листама које пређу цензус и предлагачу победника на председничким изборима. Ипак, и новац који ће добити мање успешни учесници у изборној трци није нимало занемарљив и омогућиће видљиву кампању.

Чак и оне партије и коалиције које не пређу цензус, али освоје барем један одсто гласова, добиће из буџета 588 хиљада евра за кампању.

Странке које имају председничког канидата и успеју да пређу магичних три одсто добиће укупно 738 хиљада евра за комапању, а оне које освоје 30 мандата милион и 152 хиљаде евра.

Уколико нека листа освоји половину мандата у Скупштини, а њен кандидат победи већ у првом кругу председничких избора, добиће из буџета чак седам милиона и 645 хиљада евра.

Прочитајте још:  Вучић одлучио да СНС и СПС на парламентарним и београдским изборима иду одвојено

Пораст промоције путем друштвених мрежа и интернета

Из ТС очекују да грађани Србије буду изложени изборној пропагадни пред ове изборе много више него раније, пошто искуства до сада показују да учесници избора своје трошкове прилагођавају буџетским дотацијама, па рачунима оправдавају све оно што ће добити.

Оно што је до сада највише обележило ову изборну кампању је велики пораст партијске промоције путем друштвених мрежа и на интернету.

Према подацима које је објавио Фејсбук, вредност директног оглашавања са разних налога владајуће СНС и њених функционера у протеклих месец дана била је близу 80 хиљада евра, чему би требало придодати и олгашавање вредно преко 10 хиљада са неколико налога преко којих се промовише ова странка или критикују њени противници.

Поред СНС, кампање на Фејсбуку вредне неколико хиљада евра у овом периоду водили су још и Двери, Странка војвођанских Мађара и коалиција Морамо.

Кампања на интернету није ограничена, као кампање на ТВ станицама, где је оглашавање дозвољено само након расписивања избора.

СНС је искористила ту прилику и потрошила преко 40 хиљада евра у два месеца пре расписивања избора, а који неће бити видљиви у извештају о трошковима кампање, наводе из ТС.

Данас

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *