Страни добровољци који се придруже борби против Русије могу добити држављанство: Украјина

0

Украјина (Фото: Depositphotos/ galeon)

Странци који путују у Украјину да се боре заједно са украјинским снагама током рата са Русијом могу добити украјинско држављанство, рекао је високи званичник.

Први заменик министра унутрашњих послова Јевхен Јењин рекао је да све већи број добровољаца потписује уговор и добија војна документа, пренео је Укринформ. Он је такође рекао да волонтери имају право на држављанство.

„Ако су такви страни држављани заинтересовани за добијање украјинског држављанства, наше законодавство им пружа такву могућност“, рекао је Јенин.

Украјина је недавно направила међународни мост састављен од људи из других земаља који се придружују борби против Русије, која је у фебруару напала Украјину.

Прочитајте још:  Командант батаљона белоруских плаћеника уништен код Лисичанска

Украјински председник Володимир Зеленски позвао је странце да помогну Украјини убрзо након почетка сукоба, а Зеленски је почетком марта рекао да се око 16.000 добровољно пријавило.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Од среде је тај број достигао 20.000, наводи Кијев Индипендент. Британци који су се пријавили рекли су да су то урадили јер су сматрали да је то исправна ствар.

Украјину су такође подржале десетине хиљада мушкараца који се наводно враћају из иностранства.

Портпарол руског министарства одбране Игор Конашенков упозорио је западне добровољце да ће се сматрати борцима, а званичници земаља које шаљу војну помоћ Украјини имају различите одговоре на позив Зеленског.

Прочитајте још:  Претње са Волстрита покосиле кинеске технолошке дивове

Неколико највиших америчких званичника је рекло да Американци не би требало да се прикључе рату.

„За оне који желе да помогну Украјини и помогну њеном народу, постоји много начина да то ураде, укључујући подршку и помоћ многим невладиним организацијама које раде на пружању хуманитарне помоћи; сами обезбеђујући ресурсе групама које покушавају да помогну Украјини тако што ће се залагати за Украјину и за мирно решавање ове кризе коју је створила Русија“, рекао је амерички државни секретар Ентони Блинкен на брифингу 2. марта. Британска министарка спољних послова Лиз Трус је, међутим, рекла да подржава британске грађане који желе да се придруже украјинској војсци.

„Апсолутно, ако је то оно што желе да раде“, рекла је она за ББЦ. Међутим, британски војници који оду у Украјину суочавају се са кривичним гоњењем, рекао је шеф одбране Велике Британије.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *