Европски парламент усвојио резолуцију у којој спомиње СПЦ као промотер Русије у региону

0

фото: © РИА Новости / Алексей Витвицкий

Европски парламент усвојио је резолуцију у којој се осуђују напори Русије да искористи етничке тензије на Западном Балкану “у циљу распламсавања сукоба и подела” што би могло довести до дестабилизације целог региона.

Усвојена резолуција односи се на страна уплитања у демократске процесе унутар Европске уније а укључује и борбу против дезинформација. Закључује се да је ЕУ потребна координисана стратегија у борби против сдтраних утицаја, који су све софистициранији уз широку употребу вештачке интелигенције.

У резолуцији се изражава забринутост европских посланика због “покушаја православне цркве у земљама као што су Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина, посебно у ентитету Република Српска, да промовише Русију као заштитницу традиционалних породичних вредности и ојача односе између државе и цркве”.

“Примећује се да страно мешање такође може остварити утицајем и инструментализацијом верских института, као што је руски утицај у православним црквама, посебно у Србији, Црној Гори , Босни и Херцеговини а посебно у њеном ентитету Републици Српској”, стоји у тексту резолуције Европског парламента. Додаје се да се тиме сеје раздор међу локалним становништвом, “развија пристрасно писање историје и промовисање антиевропскиих програма”.

Парламент позива Европску комисију и државе чланице да осигурају бољу координацију и заштиту верских институција од страног уплитања.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Посланици ЕП нагласили су важност пружања јасне перспективе за земље кандидате и потенцијалне кандидате на Западном Балкану, “будући да земље као што су Русија, Турска и Кина покушавају да користе овај регион као лабораторију за манипулацију информацијама и хибридно ратовање, чији је циљ подривање ЕУ”.

Изражава се забринутост због тога што Мађарска и Србија помажу Кини и Русији у остваривању геополитичких циљева у овом региону и препоручује дијалог са цивилним друштвом на Западном Балкану у ради усклађивања напора у борби против дезинформација. Како стоји у тексту резолуције, Европска комисија требало би да изграду сву потребну инфраструктуру како би пружила одговоре засноване на доказима на краткорочне и дугурочне претње које дезинформације носе са собом.

Прочитајте још:  Етихад за 49% Ер Србије платио 40 милиона евра, па сада продао Србији 31% за 100 милиона евра

СПЦ: Не стварамо напетост међу народима
Српска православна црква (СПЦ) саопштила је данас да је спомињање СПЦ у резолуцији ЕП засновано “искључиво на дубоким историјским предрасудама и тенденциозно креираним стереотипима није изнанађујуће, али свакако, јесте дубоко разочаравајуће”, преноси Н1.

„Ставлјање СПЦ у улогу узрочника ‘напетости међу етничким групама на западном Балкану како би распирила сукобе и поделила заједнице’, потпуно је супротно чињеницама и залагању цркве у свакодневном животу и стога такав став одлучно одбијамо“, поручила је СПЦ, пренела је њена Информативна служба.

СПЦ је навела да је “зачуђујуће ставлјање у негативан контекст питања заштите традиционалних породичних вредности, за које се српска црква залаже на исти начин како то заиста чини и Руска православна црква, као и све остале помесне православне цркве без изузетка, али, ни најмање различито, и католичка црква, као и неке цркве реформације”.

У реаговању се каже да је “пођеднако тешко разумети зашто се у Резолуцији као споран помиње однос између државе и цркве, свако ко се имало интересује за ово питање зна да се СПЦ залаже, што је у доброј мери уређено конкретним законима у државама где врши своју мисију, за начело кооперативне одвојености цркве и државе”.

Закључили су да нити постоји нити може да постоји уплитање, било са Истока било са Запада, у фундаментална питања мира и саживота, која се налазе у средишту интересовања, рада и ангажовања СПЦ.

europeanwesternbalkans

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *