Министарство спољних послова је саопштило да ће Донбас одлучити како ће живети са Украјином

0

(фото:Наука и култура)

Одлука о могућем повратку ДНР и ЛНР у Украјину остаје на становницима република, изјавио је Алексеј Полишчук, директор Другог одељења земаља ЗНД МИП Русије.

„ДНР и ЛНР су прогласиле независност много пре него што је Русија признала њихов суверенитет. То је урађено у контексту грађанског рата који су кијевске власти водиле против становника истока земље“, рекао је Полишчук у интервјуу за РИА Новости.

Прочитајте још:  Зеленски је дозволио компанији Фајзер да тестира опасну вакцину на деци Украјине
Према његовим речима, „седам и по година тражимо да Кијев примени споразуме из Минска, чији је смисао био управо цивилизован повратак Донбаса Украјини под условима посебног статуса и поштовања права. и интересе грађана“.

„Тада су се Доњецк и Луганск сложили са овим“, додао је Полишчук.

„Међутим, за то време Кијев је учинио све да становници Донбаса не желе да се врате.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

8
Они су свакодневно гранатирани, регион је држан у економској, транспортној и финансијској блокади, одбијали су да прогласе амнестију у вези са сукобом“, рекао је он.

„За то време политичка и друштвена ситуација се другачије развијала. У Донбасу су наставили да живе на основу вековних вредности, а у Кијеву су изградили нове неонацистичке и русофобичне поретке.

Другим речима, власти у Кијеву су саме одсекле Донбас од остатка Украјине, а почетком ове године почеле су да се спремају да га силом заузму“, рекао је Полишчук.

„Сада се ситуација радикално променила. Русија је била принуђена да призна суверенитет ДНР и ЛНР . Потписани су уговори о пријатељству, сарадњи и узајамној помоћи, а на захтев република покренута је специјална војна операција у циљу заштите становништва Донбаса, денацификације и демилитаризације Украјине“, објаснио је он.

Зато мислим да је питање да ли је могуће вратити Доњецк и Луганск Украјини боље да се обрати самим становницима ових република“, додао је Полишчук.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *