БАХАТИ СНС председник општине својој фирми пребацио државне паре

0
СНС

СНС

Иако је Агенција за борбу против корупције донела препоруку за разрешење Игната Ракитића, функције председника општине Рашка јер је сам себи, односно својој фирми, уплатио новац из буџета и дошао у сукоб интереса, он ово решење већ две године “држи у фиоци” па и даље ведри и облачи у овој средини.

Да ствар буде гора он је неколико година истовремено обављао ову државну функцију и развијао свој приватни бизнис, што је утврдило ово независно тело решењем од 25. децембра 2019. године.

Прочитајте још:  Хрвати поручили Вучићу да Србија није никакав лидер, већ да су вакцине Србији дате да би се извршило тестирање
Оваквим поступањем Ракитић је озбиљно прекршио неколико чланова Закона о Агенцији за борбу против корупције јер је као државни функционер угрозио јавни интерес.

Додуше ”пао” је за ситне паре, односно 213.950 динара, колико је вредео посао набавке рукавица, кеса и тримера, додељен његовој фирми “Копекс планета”. Износ на први поглед није велики, али дрскост јесте јер је јасно да није желео да се одрекне управљања у приватној фирми због чега је и пријављен Агенцији за борбу против корупције 3. маја 2018. године, четири године након што је изабран на функцију председника општине.

Та дрскост је евидентна и након што је “ухваћен” у финансијским малверзацијама јер није испоштовао одлуку овог независног тела па је препорука о разрешењу са јавне функције уместо пред одборницима, завршила је у његовој добро закључаној фиоци.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тако бар тврди група запослених у општинској управи, која је “Блицу” доставила овај документ, уз упозорење да је то само кап у мору финансијских малверзација овог локалног моћника.

“Јавна је тајна да значајан део новца од дозвола за градњу на Копаонику уместо у буџету завршава у приватним џеповима Ракитића и још неколицине његових сарадника. Зато је невероватна незаситост да поред толиких милиона, које је он незаконито стекао са својом дружином за осам година владавина, му је потребна и „сића“ од 213.950 динара за његову фирму. Те паре из „очерупаног“ буџета, су се слиле на рачун његове приватне фирме која је наводно за потребе општинске управе набавила рукавице, кесе и тримере.

Толико је био бахат да и када је добио савет да изађе и званично из власничке структуре своје фирме, “Копекс планета”, он то није урадио. Тендер је био у септембру 2017. године, скоро три године након што је изабран на функцију а због те бахатости он је и пријављен Агенцији и то 3. маја 2018. године, која је по службеној дужности реаговала – наводе саговорници.

Прочитајте још:  Стигао Вучићев пријатељ Столтенберг, дочекао га Вучевић
Они додају да управо овакво противзаконито понашање и то од онога ко закон треба да спроводи, показује све размере самовлашћа у овој локалној средини.

“Ту моћ и самовлашће Ракитић црпи из партијске књижице једне од странака на власти, која након оваквог кршења закона, није нашла начин да га смени. То је требало да уради јер се и њој нарушава углед а о угледу Копаоника и да не говоримо. Ова планина је за време Ракитића доживела своју еколошку катастрофу, иако је обећавао препород, јер је издавао дозволе за градњу иако постојећа комунална инфраструктура то не може да издржи. Да је сав новац од тих дозвола завршио у локалној каси а не приватним џеповима, бар део те инфраструктуре би био завршен. Овако, неколицина људи од тог урббанистичког хаоса који су направили на Копаонику, има велику корист, док више десетине хиљада туриста сваке сезоне трпи штету због њиховог немара. Наиме, од обећане канализације нема ни К па се низ падине ове планине сливају фекалије и отпадне воде – објашњава група радника локалне самоуправе.

Како даље пише Блиц, у решењу Агенције за борбу против корупције од 25. децембра 2019. године, којим му је изречена МЕРА ЈАВНОГ ОБЈАВЉИВАЊА ПРЕПОРУКЕ ЗА РАЗРЕШЕЊЕ СА ФУНКЦИЈЕ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ РАШКА, се између осталог наводи да је Игњат Ракитић прекршио неколико чланова Закона о Агенцији за борбу против корупције.

“Утврђује се да је Игњат Ракитић поступио супротно члану 30 став 1 Закона о Агенцији за борбу против корупције на тај начин што је у периоду од 10. јуна до 15. марта 2016. године уз јавну функцију председника општине Рашка истовремено обављао предузетничку делатност у “Копекс планети” – стоји у решењу које је потписао директор Агенције, Драган Сикимић и додаје :

“Утврђује се и да је Ракитић супротно одредбама члана 27. и 32 ,став 1 Закона о Агенцији за борбу против корупције јер је за време обављања функције председника општине , његовој предузетничкој фирми “Копекс планета” , у поступку јавне набавке , коју је спроводила општинска управа Рашка, издата наруџбеница број:404-1733/2017-5 од 7. септембра 2017. године , на основу које је из буџета општине Рашка исплаћена средства у износу од 213.950,40 динара . Због тога му се на основу члана 51. став 1 Закона о Агенцији за борбу против корупције изриче МЕРА ЈАВНОГ ОБЈАВЉИВАЊА ПРЕПОРУКЕ ЗА РАЗРЕШЕЊЕ СА ФУНКЦИЈЕ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ РАШКА.

Блиц

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *