Брнабић: Србија се придружила свим декларацијама ЕУ које се тичу осуде кршења територијалног интегритета Украјине

0
Ана Брнабић, премијерка

Ана Брнабић (Фото: Printscreen Pink Tv)

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да се Србија придружила свим декларацијама ЕУ које се тичу осуде кршења територијалног интегритета Украјине али да се није придружила оним декларацијама које се тичу увођења санкција Русији јер како је рекла, не верује да таква политика може допринети решавању сукоба.

Она је казала да Србија има „јасан и принципијелан“ став по питању усклађивања са спољном и безбедносном политиком ЕУ у односу на рат у Украјини.

„Имамо посебан став према увођењу санкција јер смо сами претрпели озбиљне санкције и не верујемо да ће таква политика допринети решавању сукоба већ ће казнити обичне људе“, казала је премијерка одговарајући на питања новинара на заједничкој конференцији за новинаре са аустријским канцеларом Карлом Нехамером у Београду.

Она је додала да је у 2021. години Србија достигла проценат придруживања ЕУ од 65,31 одсто.

“Трудићемо се да се додатно усклађујемо како се приближавамо чланству у ЕУ, а до тада морамо постепено да се усклађујемо са спољном и безбедносном политиком Уније”, казала је председница Владе Србија.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Навела је да је са аустријским канцеларом разговарала и о енергетици јер је по њеним речима, та земља попут Србије “високо зависна” од увоза гаса из Русије.

“Иако има много више енергије из обновљивих извора и Аустрији ће требати неких 10 година да постане независна од увоза руског гаса. И ми желимо да будемо што независнији у енергетском сектору али то тражи време. Наша енергетска политика је од 2014. године фокусирана на то да будемо што независнији јер енергетска безбедност значи и националну безбедност”, оценила је премијерка.

Прочитајте још:  Месец дана од смрти рудара, на кључни налаз се још чека

НСПМ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *