Рим: Срби и Италијани постали жртве НАТО бомбардовања

0

У Риму одржан састанак о последицама употребе муниције са осиромашеним уранијумом. Окупљени на догађају, у којем је била и српска делегација, рекли су да је време да се чује истина и да НАТО више никада не сме да користи осиромашени уранијум, као што је то урадио током 78-дневног бомбардовања Србије и Црне Горе 1999. године.

„Тражимо од Европе да помогне онима који су страдали од последица НАТО бомбардовања, да прегледа сву документацију у европским престоницама и одлучи како да помогне болеснима и повређенима. Јер су страдали и Италијани и Срби“, цитирају Вечерње новости Доменика Леђеира из Војне опсерваторије (Osservatorio Militare). Италијан је додао да је време да се чује истина и одају признање жртвама, прекинувши ћутање.

 

Говорници из Италије говорили су о тешком здравственом стању италијанских војника који су учествовали у мировним мисијама у областима које је НАТО претходно напао бојевим главама са осиромашеним уранијумом – 373 особе су већ умрле, а 75 људи је већ умрло.

Прочитајте још:  22 ГОДИНЕ ОД СТРАВИЧНОГ МАСАKРА У KАФИЋУ ПАНДА У ПЕЋИ: Изрешетано 6 српских гимназијалаца, још се не зна ко их је убио

Такође су подсетили да су пацијенти и породице жртава добили стотине судских спорова.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Научни скуп који се одржава у Риму носи назив „Жртве осиромашеног уранијума – годину дана након 4. парламентарне истражне комисије, садашњост и будућност“. Организују га италијанско удружење Жртве осиромашеног уранијума и Војна опсерваторија Министарства одбране Италије.

Делегацију Србије, како преноси Б92, предводи Дарко Лакетић, који предводи комисију Народне скупштине Србије која је основана за испитивање ефеката НАТО бомбардовања на здравље грађана Србије. Лакетић је изнео податке о бомбардовању и броју употребљених пројектила са осиромашеним уранијумом, као и до сада прикупљене доказе о штетности радиоактивних и токсичних материја у гранатама које користи НАТО. Као пример навео је резултате анкетирања људи у неколико села, укључујући и оне рођене после 1999. године.

Прочитајте још:  Шиптари купују оружје од Турске, траже подршку за пријем у НАТО

Лакетић је истакао да српска комисија прикупља документацију на основу методологије из извештаја италијанске комисије. „У НАТО бомбардовању Србије 1999. године искоришћено је 10 до 15 тона осиромашеног уранијума, што је довело до озбиљне еколошке катастрофе“, рекао је раније Срђан Алексић. „У Србији сваке године од овога оболи 33.000 људи. То је једно дете дневно.” Овом догађају присуствовали су представници Савеза Срба у Италији из више градова, као и Срјан Алексић, адвокат из Ниша.

Подсетимо, међународна правна група на челу са Алексићем припрема тужбу против НАТО-а у вези са употребом муниције са осиромашеним уранијумом од стране алијансе током бомбардовања Југославије. Укључује адвокате из ЕУ, Русије, Кине и Индије. Правну групу је 2017. године формирала Српска краљевска академија научника и уметника.

 

Извор: https://anna-news.info/rim-serby-i-italyantsy-stali-zhertvami-radioaktivnyh-bombardirovok-nato/ , аутор текста Григориј Мај (превод: Горан Игић)

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *