Да ли су увезени гласачи у Нишу: „Фантомске“ комшије добиле позиве и за референдум и за априлске изборе

0

foto FoNet

У поштанско сандуче једног од станова у Улици генерала Милојка Лешјанина број 7 у Нишу стигло је седам позива за гласање на предстојећим парламентарним изборима на којима су имена непознатих људи.

Пажњу комшија је између осталог привукло то што је реч о људима који ту “никада нису становали”, а чија су имена и презимена карактеристична за припаднике албанске популације, попут презимена Рамадани, Реџеп, Бериша и Малићи.

Власник стана и станар у “спорном” стану кажу да су позиви за гласање за те непознате људе први пут стигли пред референдум за промену Устава 16. јануара ове године.

Комшије су податке о позивима доставиле нишком одбору Странке слободе и правде, која је након тога позвала грађање да јој пријаве предизборне ”фантоме“, изражавајући сумњу да је реч о „увезеним гласовима“ пред изборе.

Прочитајте још:  Демократе и УРА иду заједно на изборе

„Несумњиво је јасно да за ове особе не знају ни власник ни станар у стану у којем оне наводно живе, да њих не познају ни комшије, да оне уопште не живе на овој адресу, нити да су ту икада живеле. Поставља се озбиљно питање- колико је републичка или градска власт увезла оваквих “фантома” како би гласали за њу. Наравно да нико не може имати ишта против да на изборима или референдуму гласају сви гласачи који имају пребивалише у нашем граду, али се морамо супротставити томе да на изборима гласају људи који имају лажно пребивалиште и не живе овде, већ су увезени како би гласали како онако како им власт каже. Уосталом, власт која је сигурна у подршку коју има- не увози гласаче“, каже за Данас Јелена Милошевић, челница ССП у Нишу.

Љљана Берић, доскорашња председница Градске избрне комисије и дугогодишња чланица тог тела, начелно каже да се у последњих десетак година повремено догађају овакве ситуације због Закона о јединственом бирачком списку, чије би мањкавости требало отклонити.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Она каже да се јединствени бирачки списак сачињава или мења искључиво на основу пријава и одјава пребивалишта грађана у МУП-у.

„Бирачки спискови се праве искључиво на основу података из личних карти грађана. Они могу да пријаве пребивалиште или боравиште на адреси стана чији је власник други грађанин само уз сагласност власника тог стана, односно само на основу његове писане сагласности. Уколико власник стана не зна за такву пријаву, онда ту постоји неки проблем. Он би у том случају требало да оде у МУП и провери како се догодило да се неко пријави на адресу његовог стана, а да он за то није дао сагласност“, каже Берић за Данас.

Прочитајте још:  Први резултати избора у Београду

Данас је упутио питања Полицијској управи Ниш о томе када је пријављено тих седморо људи на ову нишку адресу и да ли је власник стана на то дао сагласност, као и колико је грађана у последњих годину дана пријавило пребивалиште на територији града, а колико је њих то пребивалиште пријавило први пут.

До објављивања овог текста одговори нису стигли, те ће наш лист упутити захтев за слободан приступ информацијама од јавног значаја.

Бирачко место 33 у општини Медијана

Позиви за гласање за седморо грађана који не станују у Улици генерала Милојка Лешјанина 7, у стану чији је број познат редакцији, упућени су са бирачког места 33 у нишкој Градској општини Медијана.

Данас поседује имена ових грађана, као и њихове бројеве у бирачком списку.

Предстоји поступак пред “надлежним органима”

Станари у стану у Улици генарала Милојка Лешјанина 7 јуче нису одговорили на позив Данаса да појасне ситуацију у вези са непостојећим гласачима на тој адресу.

Како сазнајемо, реч је о “породици са малом децом која због тога избегава да се јавно појављује”.

У ССП су казали да су од те породице „добили обећање да ће се појавити пред надлежним органима” како би се оваква ситуација до краја разјаснила.

Данас

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *