У Вишеграду транспаренти подршке професору Ковићу

0

(фото:СРНА)

У Вишеграду су постављени транспаренти подршке универзитетском професору Милошу Ковићу којем је недавно забрањен улазак у БиХ.

“Истина је јача од границе сваке, догодине профа без личне карте” – пише на транспаренту који је синоћ постављен на Мосту Мехмед-паше Соколовића.

Билборд подршке постављен је и у близини магистралног пута, непосредно уз мост.

Вишеграђани су на овај начин исказали подршку професору Ковићу који је у претходном периоду долазио у Вишеград, као предавач у Андрићевом институту.

Припадници Граничне полиције БиХ су 12. марта на прелазу Вардиште забранили улазак у БиХ професору Ковићу, уз образложење да “представља пријетњу по безбједност БиХ”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Професор Ковић изјавио је за Срну да ће искористити сва правна средства да се врати у Републику Српску и најавио да ће прва онлајн предавања на Универзитету у Источном Сарајеву одржати крајем марта, а да ће као историчар наставити да се бави својим послом и српском историјом.

Ковић је поручио да треба читати историју БиХ под аустроуграском окупацијом од 1878. до 1918. године када су, такође, забрањивали српским интелектуалцима да долазе у БиХ, а да је оне који су улазили пратила аустријска полиција.

“То је низ највећих имена српске културе какав је, например, Николај Велимировић, Јован Дучић, Стојан Новаковић и многи други. Данас у нашем времену једном Матији Бећковићу су забрањивали улазак у Црну Гору. Стати у такав низ за мене је велика част” – поручио је Ковић.

Ковић је професор на Оделењу за историју Филозофског факултета у Београду и гостујући професор Универзитета у Источном Сарајеву.

Прочитајте још:  Како је Муџахедин-е Калк завршио у Албанији?

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *