Османовићу пет година затвора због злостављања цивила и ратних заробљеника

0

(фото:rcirz.org)

Осман Османовић првостепено је осуђен на затворску казну од пет година за злостављање цивила и ратних заробљеника у логору Расадник у Горњем Рахићу на подручју Брчког лета 1992. године.

У име народа, судско веће прогасило је кривим Османа Османовића и првостепено га осудило на затворску казну од пет година за кривично дело ратни зочин против цивилног становништва.

Како се у образложењу пресуде наводи, Османовић је крив због злостављања цивила и ратних заробљеника у импровизованом логору Расадник у Горњем Рахићу на подручју Брчког, током маја и јуна 1992. године.

Иначе је Тужилаштво крајем фебруара ове године затражило од Вишег суда у Београду да Османовићу за ово кривично дело буде изречена казна затвора у трајању од шест година. Међутим, он је осуђен на пет укључујући у то и период који је провео у притвору од 24. новембра 2019. када је лишен слободе.

На рочишту које је претходило изрицању пресуде тужилац Душан Кнежевић казао да сматра да је “у овом поступку утврђено да је Османовић починио злочине за које се терети”, као и да је као високи официр у затвору, “био део система организоване тортуре Срба заточених у логору”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бранилац Османовића Ђорђе Дозет рекао је да ће уложити жалбу на пресуду, јер је неправична и незаконита.

Османовић је од новембра 2019. године у притвору, када је ухапшен на граници између Србије и БиХ.

Иначе Тужилаштво Босне и Херцеговине је тада тражило његово изручење, због тога што је оптужени босанско-херцеговачки држављанин, затим због тога што су наведени злочини почињени на територији Босне и Херцеговине, а жртве су држављани те земље, као и због тога што се докази и сведоци налазе у Босни и Херцеговини. Међутим, Србија је то одбила.

Прочитајте још:  НДХ је била гробница најмање 54.009 српских дечака и девојчица

Суђење је почело у јуну 2020. године, а Османовић се изјаснио да није починио злочине који му се ставјају на терет, да су у оптужници једино тачни његови лични подаци, да није био припадник сужби безбедности босне и херцеговине, већ припадник МУП-а БиХ.

Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *