Зеленски тражи „Гвоздену куполу” против „бодежа”

0
израел

Израелски систем "Гвоздена Купола" (Фото AP)

Руско министарство одбране позвало је националисте у Мариупољу да положе оружје и понудило безбедан излаз из тог лучког града 21. марта, јавља Тас.

Како наводе, Украјина има неколико сати да да одговор о предаји Мариупоља.

И док се чека расплет и трају преговори о опсади, расправља се где ће и да ли ће се састати Зеленски и Путин, ко ће посредовати и када. Упоредо се и одвијају у другим деловима Украјине напади на противничке циљеве.

Москва је потврдила и други атак хиперсоничном ракетом у Украјини.

Пројектил типа “кинжал” је у недељу погодио складиште горива у Костјатинивки у близини црноморске луке Николајева, потврдило је руско Министарство одбране.

Ракета је према наводима испаљена из ваздушног простора изнад полуострва Крим.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истим хиперсоничним пројектилом је у суботу погођено подземно складиште муниције украјинске авијације код Дељатина на југозападу земље.

Прочитајте још:  Ноћна мора украјинске војске: Све о беспилотним летелицама "лансет"

Министарство одбране Русије објавило је снимак акције од суботе на Твитеру.

„Кинжал” (у преводу: бодеж) важи за једно од најмодернијих оружја којим Русија располаже. Уједно, ово је први пут да је икада у једном рату употребљена хиперсонична ракета.

Како пише немачки магазин Фокус, иако је „кинжал” представљен још пре четири године, Запад још увек мало зна о том пројектилу ваздух-земља- море.

„Али зна се оволико: он је невероватно брз, смртоносно прецизан и очито тренутно не постоји ништа што може да га заустави”, пише Фокус.

Пројектил пуног назива Ч-47М2 “кинжал” је најмодернија балистичка ракета, а Русија прва земља која тако нешто има у свом арсеналу.

Тај пројектил је не само далеко бржи, већ, за разлику од класичних балистичких ракета које имају задату путању, “кинжал” може да мења правац и висину скоро до самог удара у циљ – тако избегава противваздушну одбрану.

Према руским наводима, ракета дужине осам метара се испаљује са авиона МиГ-31К на висини од чак двадесет километара. Може да путује до 2.000 километара брзином од десет маха (око 12.000 километара на сат). Претпоставља се да се ракетом маневрише помоћу сателитско система ГЛОНАС којим руководи руска војска.

Прочитајте још:  КО ЈЕ ПОМОГАО ТЕРОРИСТИМА ДА УБИЈАЈУ ЉУДЕ У КРОКУСУ?

“Противракетна одбране против таквих система до данас не постоји”, написао је Гец Нонек са Института за истраживање мира и безбедносну политику на Универзитету у Хамбургу.

Осим “кинжала”, Русија располаже хиперсоничним ракетама “авангард” и “циркон”. Ова прва наводно достиже брзине од чак 33.000 километара на сат и има домет до шест хиљада километара.

Председник Украјине Володимир Зеленски, упркос свему, жели израелски антиракетни одбрамбени систем „Гвоздена купола”.

„Сви знају да су ваши одбрамбени ракетни системи најбољи… и да дефинитивно можете да помогнете нашем народу, да спасите животе Украјинаца, украјинских Јевреја”, рекао је Зеленски.

Прочитајте још:  Пентагон: НАТО нема муницију за Украјину

Упитао је зашто Украјина не може да добије те система, и зашто Израел није увео снажне санкције Русији и притиснуо руске компаније.

„У сваком случају, избор је на вама, и морате да живите са својом одлуком, народу Израела”, поручио је Зеленски.

За Гвоздену куполе многи тврде да је најефикаснији систем противваздушне одбране на свету који већ деценију штити Израел од ракета кратког домета.

У Израелу је укупно десет оваквих система. Израел има и друге противваздушне системе („Давидова праћка“, „Стрела“) који, за разлику од „Гвоздене куполе”, не покривају ракете кратког домета до 70 километара, већ оне средњег и дугог домета.

Свака испаљена противваздушна ракета наводно кошта око 50.000 долара. Цена једне батерије је између 40 и 70 милиона долара.

Политика

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *