Американци не одусталу у намери економског и политичког самоубиства: Уводе визна ограничења кинеским званичницима

0

Неколико демонстраната испред кинеске амбасаде у Лондону, фото: © Wiktor Szymanowicz/Future Publishing via Getty Images / RT

САД уводе визна ограничења кинеским званичницима како би казнили Пекинг за наводну репресију, застрашивање и узнемиравање активиста за људска права и дисидената, како у Кини тако и широм света, саопштио је Стејт департмент. Као примере, државни секретар Ентони Блинкен навео је „геноцид“ Ујгура и репресију у Тибету и Хонг Конгу.

„Кина покушава да застраши, узнемирава и потисне дисиденте и браниоце људских права изнутра и споља“, рекао је Блинкен, додајући да „починиоци кршења људских права морају наставити да се суочавају са последицама“.

„САД одбацују напоре званичника [Народне Републике Кине] да узнемиравају, застрашују, прате и отимају припаднике етничких и верских мањинских група, укључујући оне који траже сигурност у иностранству и држављане САД, који говоре у име ове угрожене популације“, рекао је Блинкен у саопштењу које је Стејт департмент објавио у понедељак поподне.

Прочитајте још:  Клиника у Баварској одбија да прими пацијенте из Русије и Белорусије

Санкције САД усмерене су на оне званичнике „за које се верује да су одговорни или саучесници у политици или акцијама“ усмереним на ове заједнице, активисте и цивилно друштво „у Кини и шире“, саопштио је Стејт департмент, додајући: „Посвећени смо одбрани људских права широм света“.

Као пример кинеске „транснационалне репресије“, САД су навеле да Пекинг покушава да ућутка ујгурске активисте који „служе америчком народу“ одбијањем дозволе члановима њихових породица да напусте Кину.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Вашингтон је позвао Пекинг да „прекине свој текући геноцид и злочине против човечности у Синђангу, репресивну политику у Тибету, гушење основних слобода у Конг Конгу и друге злоупотребе у другим местима“.

Прочитајте још:  Наш производ – наша правила

Ово саопштење долази након разговора у петак између америчког председника Џоа Бајдена и његовог кинеског колеге Си Ђинпинга, у којем је Вашингтон запретио Кини „последицама“ уколико се не одрекне Русије и не придружи ембаргу Москви који предводе САД.

Кина је суверена земља која се противи једностраним санкцијама и задржава право да у складу са тим брани своје интересе, саопштила је влада у Пекингу. Си је рекао Бајдену да се Кина залаже за мир и против рата, те је подржао дипломатско решење украјинског сукоба.

„Све стране треба да заједнички подрже Русију и Украјину у дијалогу и преговорима који ће дати резултате и довести до мира“, наводи се у саопштењу канцеларије Ђинпинга.

Прочитајте још:  Сједињене Државе почињу формирање коалиције против Северног тока 2

Извор: РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *