Црна Гора: Још без мањинске владе

0

(фото:НСПМ)

Иако се наговјештавало да ће мандатар Дритан Абазовић (ГП УРА) јуче представити програм и састав мањинске владе, коначни договор о њеном формирању поново је одгођен, јер Демократска партија социјалиста (ДПС) захтијева да у будућем кабинету буде бар један њен бивши коалициони партнер – Социјалдемократе (СД) или Социјалдемократска партија (СДП).

Преговори су “запели” због тога што ДПС у новој влади очекује макар једну од те двије странке, чему се противи Социјалистичка народна партија (СНП), која улазак у извршну власт условљава тиме да ДПС, СД и СДП буду ван ње, сазнају Вијести.

ДПС је пред минули викенд на страначким органима, како је рекао саговорник, одлучио да ће отказати парламентарну подршку мањинској влади, ако у њу не уђу њени некадашњи партнери.

Из партије Мила Ђукановића, која је претходно најавила да ће подржати мањински кабинет без учешћа у њему, те наводе “Вијестима” нису ни потврдили, ни демантовали.

Прочитајте још:  Шмит наметнуо измене Изборног закона у БиХ
Јуче је одржано Предсједништво ГП УРА чији је један од закључака, према сазнањима “Вијести”, да руководство покрета покуша да убиједи лидера СНП-а Владимира Јоковића да пристане да макар СДП уђе у владу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Том закључку претходио је разговор високих званичника ГП УРА и СДП-а.

”Вијести” су раније писале да ДПС, преко споразума који је мањинским странкама понудио СДП и у ком се помиње осуда геноцида у Сребреници, покушава да искључи СНП из будуће владе и замијени га својим савезницима.

У ГП УРА сматрају да је извјесно да влада неће бити формирана прије локалних избора у Беранама и Улцињу, који су заказани за 27. март.

Извор листа каже у том покрету очекују да им преговарачки капацитети порасту након што ДПС оствари лош резултат на локалу.

Ако се то не догоди, додаје извор, алтернатива је формирање техничке владе, која би имала задатак да припреми ванредне изборе на јесен. Један саговорник близак ДПС-у поменуо је септембар мјесец.

Могућност да влада неће бити формирана док не прођу локални избори, јуче је наговијестио и мандатар Абазовић, који тврди да није дошло до колебања партија о новом кабинету, већ да се ради о калкулисању пред гласање у Беранама и Улцињу.

”Ако је код било кога дошло до било каквог колебања, другачијег размишљања, то не сматрам недемократским и волио бих да они обавијесте јавност о томе”, казао је Абазовић новинарима пред почетак сједнице Предсједништва.

Из ГП УРА су након ње саопштили да су урадили све да дође до формирања нове владе, и да то треба учинити што прије, “јер Црна Гора без ње сваким даном губи”.

”На сцени је енормно повећање цијена производа и енергената на свјетским тржиштима због ратних дешавања у Украјини, а Црна Гора и даље због политичке ситуације нема механизам да грађанима олакша ситуацију. На прагу је и туристичка сезона која је главни извор прихода за укупни БДП Црне Горе, а притом немамо владу која би у ефективном смислу све то и организовала. Вањска политика Црне Горе, која је највише одмакла у процесу преговора с ЕУ од свих кандидата за чланство, није усклађена са санкцијама ЕУ према Русији, што Црну Гору несумњиво кошта у интеграционом процесу…”, наводи се у саопштењу.

Коментаришући изјаву посланика ДПС-а Милоша Николића, да ће изгласавањем мањинске владе свака одлука зависити искључиво од ДПС-а и да то означава повратак те партије на власт, Абазовић је рекао да “нема проблема с тим”.

”Ако та изјава можда њих чини додатно срећним, срећно им било. Не бих волио да дођемо у ситуацију да након 30 година власти имам ситуацију коју сад има ДПС. Ако они мисле да је то одлично за њих, супер, све је океј”, поручио је он.

Упитан кад ће предложити састав нове владе, Абазовић је одговорио да се мора сачекати изјашњење свих партија.

Додао је да би, кад би зависило искључиво од њега, предлог мањинске владе ишао одмах према парламенту, али да не жели да се бави ултиматумима, нити да прави додатни притисак пред локалне изборе.

Прочитајте још:  Муфтија Дедовић и Владика Димитрије уградили камен у зид започете обнове Дугалића џамије
Абазовић је најавио и да ће га подржати једна структура ван парламента, не желећи да каже која.

”Мислим да ћемо сјутра или прекосјутра имати ситуацију да то видите. Моја је жеља да се прошири број потписника меморандума о сарадњи”, казао је.

Прошлоседмичном састанку ГП УРА и опозиције у хотелу “Хилтону” у Подгорици присуствовао је и лидер ванпарламентарне Хрватске грађанске иницијативе (ХГИ), Адријан Вуксановић.

Абазовић је поновио да је као мандатар свој посао завршио и да Црна Гора може и треба да добије нову “европску владу”.

”Сваки дан у ком нема владу, или нема владу у пуном капацитету, врло је проблематичан. Плус криза која се сваким даном усложњава због раста цијена основних животних намирница… Међутим, партије мало калкулишу и због локалних избора. Мислим да је то уска партијска свијест која ми се не допада, али морам да их разумијем у том контексту, и због тога нема никаквог специјалног разлога за неку журбу и ултиматуме”, поручио је Абазовић.

Абазовић: Не пристајемо на патриотизам до посљедње фотеље

Абазовић је казао да, у принципијелној равни, нема проблема да у влади буде што више партија, али да неки политички субјекти, “многима је постало јасно ко су, сад заборављају који су принципи и воде се логиком: ‘ако имамо фотеље, онда смо спремни да бранимо Црну Гору’;’ако немамо, није нам баш до Црне Горе и није нам то неки приоритет’”.

”На то не треба да пристанемо. Још једном сам спреман да са свима обавим разговоре, ако то у неком контексту буде значило да можемо да изађемо из ове ситуације. Мандатар је врло толерантан и нема никакву ускоћу у смислу онога што треба да буде шири друштвени консензус око европске владе. Мањинска влада треба да бајпасира једну ситуацију, а да онда грађани на изборима изаберу праву политичку владу с истим или другим актерима, и да онда имамо ситуацију у којој ћемо више моћи да имамо партијску калкулацију. Патриотизам до посљедње фотеље није иманентан овој странци, нити треба да буде иманентан овој влади. Ко мисли различито, морамо поштовати, али не можемо се сложити”, поручио је Абазовић.

Вијести

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *