Извештај: САД шаљу Украјини совјетске противваздушне системе које су тајно набавиле

0

(фото: Министарство одбране Украјине)

САД шаљу у Украјину совјетске системе противваздушне одбране које су тајно набавиле, објавио је у понедељак Вол Стрит Џурнал, позивајући се на анонимне америчке званичнике.

У извештају се наводи да су током деценија САД набавиле мали број совјетских система противваздушне одбране како би их могли испитати амерички обавештајци. Један амерички званичник је рекао да системи који се шаљу Украјини укључују СА-8, такође познат као 9К33 ОСА, мобилни ракетни систем земља-ваздух који је Совјетски Савез развио 1960-их.

Украјина је молила САД и њене НАТО савезнике да пошаљу напредније противваздушне ракете од оних које су испаљују са рамена. Украјина тражи ракетне системе С-300 совјетског дизајна, али у извештају се наводи да они нису укључени у оружје које шаље Вашингтон, преноси Antiwar.com

Прочитајте још:  Апотеоза либералне правде у Бајденовој Америци

Украјинска војска је упозната само са оружјем совјетске производње, тако да САД не могу да шаљу системе као што је Патриот јер би то захтевало дуготрајну обуку.

Словачка је рекла да је спремна да пошаље Украјини С-300 као део ових напора ако добије замену од својих савезника из НАТО-а. Немачка и Холандија су најавиле да размештају ракете Патриот у Словачку, које би могле да убрзају испоруку С-300.

Слањем оружја у Украјину, САД и НАТО ризикују да провоцирају Русију. Прошле недеље, руски министар спољних послова Сергеј Лавров упозорио је да ће се све пошиљке оружја које уђу у Украјину сматрати „легитимним циљевима“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Његово упозорење уследило је након што је председник Бајден најавио нови пакет оружја за Украјину од 800 милиона долара.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *