Шиптари одбили предлог Квинте о гласању Срба на изборима

0

EPA-EFE/Stringer

“Косово” је одбило предлог држава Квинте о решењу за гласање косовских Срба на изборима у Србији, потврдио је данас портпарол Европске уније Петер Стано, уз констатацију да је Београд био спреман за проналазак решења.

„Признајемо да је Србија била спремна на проналазак решења. Жалимо што консензус није постигнут након одлуке Косова да одбије конструктиван предлог који су изнели из Квинте“, рекао је Стано новинарима.

„Ту одлуку сматрамо супротном посвец́ености Приштине европском путу и демократској будуц́ности и супротном принципу заштите демократских права свих грађана Косова, укључујуц́и и оне који припадају невец́инском становништву“, изјавио је Стано.

Прочитајте још:  Драгош Калајић: УЈЕДИЊЕНИ ПОБЕДИЋЕМО ЗВЕР!
Он је рекао да ЕУ очекује да се Косово и Србија уздрже од акција и реторике које би могле повец́ати тензије и позива их да се понашају одговорно и конструктивно се ангажују у преговорима у оквиру дијалога под окриљем Уније.

“Нема састанака који бисмо могли да најавимо у том смислу”, изјавио је Стано.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према његовим речима, ЕУ се веома активно ангажовала са Квинтом на проналажењу решења за бирачка права грађана Косова који имају двојно држављанство.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Ђозеп Борељ био је укључен у контакте са Београдом и Приштином, како би се пронашло прихватљиво и практично решење, користец́и аналогије из претходних пракси које су утврђене на претходним гласањима, изјавио је Стано.

Нова.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *