Цена гаса скочила за петину после Путинове одлуке о плаћању у рубљама

0
енергената

(фото:ФСК.РУ)

Цена гаса у Европи премашила је 1.350 долара за 1.000 кубних метара након наредбе руског председника Владимира Путина да се „непријатељским земљама” гас продаје само за рубље.

Цена гаса за испоруку у априлу (фјучерс уговори) скочила је на холандском ТТФ чворишту за скоро 20,3 посто на 1.353 долара за хиљаду кубика, или на 118,75 евра по мегаватчасу по тренутном курсу евро/долар, према подацима са лондонске ИЦЕ берзе, извештава Тасс, преноси Танјуг.

Председник Путин је раније данас рекао да Русија неће прихватати плаћање за испоруке природног гаса у „компромитованим” валутама, укључујући доларе и евре, и да ће прећи на плаћање у рубљама, додаје руска агенција.

Руски лидер је прецизирао да ће се предстојеће измене гасних уговора са „непријатељским земљама” тицати само валуте плаћања, која ће бити промењена у руску рубљу.

Путин је наложио влади да изда одговарајућу директиву Гаспрому о изменама постојећих уговора. Министарство финансија и руска централна банка би требало у року од недељу дана да утврде процедуру по којој ће увозници гаса куповати рубље на домаћем тржишту.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Политика

Бонус видео

https://www.youtube.com/shorts/-4sdl3NYDFE

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *