Плантаже јабука у Србији се гасе и преоравају због украјинске кризе

0

Јабуке (Фото: пиxабаy.цом)

Плантаже јабука у Србији, у највећем делу оне које су биле позициониране на простору Војводине, према речима др Александра Лепосавића из Института за воћарство у Чачку, већ су почеле да се преоравају, и спремају за засаде другог воћа. С друге стране мањи произвођачи, чије се плантаже налазе углавном у Западној Србији, неће успети да преживе поскупљење транспорта јабука до Русије.

“Поједине стране компаније које су имале далеко бољи преглед стања на тржишту Русије, значајно крче своје плантаже јабука. То је суморна слика. Када видите воћњаке у пуном родном капацитету, од којих очекујете максимални принос и покривене противградном мрежом, како почињу да се раскрчују”, каже Лепосавић.

Из Западне Србије пут Русије последњих година пласирана је највећа количина воћа са овог подручја. Чак 80 одсто јабуке завршавало је на тржишту Русије. Извоз још увек није стао. али због рата у Украјини сада иде даљим путем, преко Пољске, што наше воће чини мање конкурентним.

Највећи проблем ће имати мали произвођачи јабука који нису удружени и који немају хладњаче. Пад рубље ће, такође, негативно утицати на цене. Ако се у скорије време не заврши сукоб, сигурно ће бити негативних последица и губитака које ће осетити домаћи извозници јабука. Последње јабуке из Србије су у Русију стигле преко Пољске.

.“Српски произвођачи су са више од 80 одсто упућени на тржиште Русије. Тако да све ово што се дешава, односно заобилазни путеви који поскупљују, доводе до проблема. Пољацима није у интересу да дозвољавају транспорт и видимо да сви уводе санкције за Русију, и све се то усложњава. Поприлично компликована и незвесна ситуација”, објашњава др Александар Лепосавић из Института за воћарство у Чачку.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  ЗАБОРАВЉЕНИ ВОЈНИ ПРОЈЕКТИ: Зашто Војска Србије никада није развила Мораву, Бумбара, Сору и Химеру?

Прошле године извоз јабуке из Србије у Русију износио је око 106 милиона долара, што је пад око десет одсто у односу на 2020. годину. Даљи пад извоза значи да ће домаћи произвођачи морати да траже друга тржишта или да одустану од производње јабука.

“Мислим да ће овај проблем који је сада кулминирао, а иначе траје последње три године, сигурно прво осетити мањи произвођачи. Значи, прећи ће на неке друге воћне врсте, ако желе да даље наставе посао са тим. Мислим да у производњи јабука, мали произвођачи више немају никакве шансе”, каже Предраг Радовановић, произвођач јабука из Чачка.

Када су прекинуте међународне финансијске трансакције са Русијом постало је тешко за наша предузећа да раде. Чак не смеју да раде ни преко трећих земаља. Покушај кршења и извоз преко других земаља могло би скупо да кошта воћаре и привреднике из Србије.

Нова.рс

Бонус видео

https://www.youtube.com/shorts/W3fz6k7MXrk

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *