сергеј шојгу

Сергеј Шојгу (Фото: Sputnik / Вадим Савицкий)

У Вашингтону кажу да нису исцрпљени сви канали комуникације и да ће САД пробати да разговарају с Кремљом уз помоћ америчког амбасадора и војног аташеа у Москви.

Руски војни лидери одбили су бројне телефонске позиве америчких колега откако је почео рат у Украјини, саопштио је Пентагон.

Гласноговорник Министарства одбране САД Џон Кирби изјавио је да су званичници Пентагона више пута покушавали да разговарају с руским војним врхом и да су увек наилазили на одбијање.

„Покушали смо неколико пута, али нису се јављали. Одбили су да приме позиве”, казао је Кирби за Фокс њуз.

Потврдио је раније писање „Вашингтон поста” да су руски министар одбране Сергеј Шојгу и генерал Валериј Герасимов одбили да разговарају с шефом Пентагона Лојдом Остином и америчким генералом Марком Милијем. Ни први човек Стејт департмента Ентони Блинкен није ступио у везу с руским министром спољним послова Сергејем Лавровом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Кирби је казао да нису исцрпљени сви канали комуникације и да ће САД пробати да разговарају с Кремљом уз помоћ америчког амбасадора и војног аташеа у Москви. На нижим нивоима, америчка и руска војска успоставиле су везу почетком месеца, кад су Вашингтон и Москва отворили „врућу линију”. Циљ овог канала за комуникацију је да спречи да рат у Украјини прерасте у шири сукоб и директан конфликт између Америке, односно Северноатлантске алијансе, и Русије.

Како преноси информативни сајт „Хил”, обе стране настоје да предухитре инцидент после којег би ствар ескалирала, што би се, на пример, десило ако би руски борбени авиони ушли у ваздушни простор чланица НАТО-а. Руски авиони већ су летели на неколико километара од граница с Пољском, Румунијом и балтичким земљама, где је стационирано више хиљада америчких војника.

Прочитајте још:  Пентагон јасно рекао Кијеву: Наша помоћ није бесплатна!

Америчка и руска војска имају линију за деескалацију и у Сирији, где су у рат укључене на супротстављеним странама, али се не сукобљавају директно.

Јелена Стевановић/Политика
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=EzT_mLmGKmE

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *