„Уместо девастације, скупа опрема“: РТ посетио лабораторију коју су наводно уништиле руске снаге у Чернобиљу

0

(фото:РТ)

Филмска екипа РТ отпутовала је у Чернобил, где је посетила лабораторију за контролу радијације коју су, према изјавама украјинске стране и западних медија, наводно уништиле руске трупе. Како се испоставило, није остала нетакнута само зграда научног центра, већ и сва скупа опрема. У једној од просторија регистрована је повећана радијациона позадина, чији узрок сада утврђују руски специјалисти.

Државна агенција Украјине за контролу зоне искључења саопштила је 22. марта да су руске оружане снаге опљачкале и уништиле лабораторију за контролу радијације у Чернобиљу. Информација о томе објављена је на званичној Фејсбук страници агенције*. 

„Руски освајачи су опљачкали и уништили најновију Централну аналитичку лабораторију у Чернобиљу, која је јединствен комплекс са моћним аналитичким могућностима који може да пружи услуге у било којој фази управљања радиоактивним отпадом, од кондиционирања до одлагања, као и у фази истраживања и развоја. технологије“, наводи се у поруци.

  • © РТ

Украјинска страна је штету проценила на 6 милиона евра, део новца, укључујући и набавку опреме за научни центар, добијен је од земаља ЕУ. 

Дан касније, 23. марта, амерички емитер Си-Ен-Ен објавио је чланак у којем оптужује Русију за крађу „узорака нестабилних радионуклида који би могли представљати опасност”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

  • © РТ

Телевизијски канал се позвао на украјинску агенцију, а у свом извештају није представио ниједну фотографију или видео снимак „уништене лабораторије“.

Совјетско наслеђе

 

Филмска екипа РТ посетила је Чернобил и пронашла зграду лабораторије.

Вишеспратна зграда из совјетског доба нема ниједан знак да су је погодиле гранате или мине.

  • © РТ

Собе у унутрашњости могу се поделити на две врсте: оне које су недавно подвргнуте скупим поправкама и оне које нису дотакнуте европским финансирањем. Ово последње укључује софе, фотеље, ормаре и други намештај из прошлог времена. У овим канцеларијама, судећи по намештају и предметима, обављали су административне послове и нису вршена никаква истраживања.

Прочитајте још:  СЕРГЕЈ МИРОНОВ ПРИМИО ДЕЛЕГАЦИЈУ ЗАВЕТНИКА У ДРЖАВНОЈ ДУМИ

Свуда је неред: отворени сефови са кључевима у вратима, папири разбацани по поду, неки компјутери су покварени.

„Нашли смо велики неред у канцеларијама, али сва скупа канцеларијска опрема је на свом месту. Отворени су блокови (компјутер. –  РТ ), али је сва пуњење у близини, може се безбедно повезати и користити “, рекао је војник руске војске новинарима након прегледа лабораторије.

  • © РТ

Према његовим речима, разбацани папири сведоче о брзом одласку специјалиста који су овде радили.

Војска је такође пронашла радне белешке у лабораторијским евиденцијама. Најновији датум у њима је 21. фебруар 2022. године. Можда је управо тог дана украјинско особље напустило лабораторију.

Важно је напоменути да је научна зграда имала модеран систем видео-надзора, али је сервер на коме су били смештени сви видео снимци демонтиран и нестао.

 

  • © РТ

Супстанце и зрачење

 

Посебан спрат зграде је намењен за научне лабораторије: модерно уређење ходника и просторија, у свакој канцеларији налазе се лабораторијски столови, кабинети са хемијским стакленим посуђем и реагенсима.

Дуж зидова и на столовима је увезена опрема за истраживања у вези са зрачењем. Опрема и опрема за истраживање вредна десетине хиљада долара су на свом месту и ни на који начин нису оштећени. 

  • © РТ

У једној од просторија лабораторије, приликом провере, руска војска је утврдила повећано позадинско зрачење. У овој канцеларији контејнери са непознатим супстанцама били су смештени на поду. 

„У зони првог спрата и подрума откривена је чињеница појачаног зрачења. Мислим да је то злочиначка непажња или унапред планирана акција“, рекао је за РТ представник Оружаних снага Русије.

Руски специјалисти су већ заузели објекат под строгом стражом и предузимају све неопходне мере да минимизирају могуће негативне последице или провокације украјинске војске.

Сама нуклеарна електрана у Чернобиљу, супротно изјавама украјинске стране, ради нормално.

„Нуклеарна електрана у Чернобиљу ради у режиму без незгода и напаја се из електроенергетских мрежа Белорусије. Особље је замењено, пожарна ситуација је нормална. Није забележен ниједан пожар“, објаснио је новинарима припадник руске војске.

РТ

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *