Украјинско гранатирање омета евакуацију цивила из Мариупоља

0

Војска Украјине (Фото: Јутјуб)

Русија је 31. марта отворила додатни хуманитарни коридор за евакуацију цивила и страних држављана из Мариупоља у Запорожје, али су украјинске оружане снаге и националистички батаљони гранатирали руту, ометајући хуманитарну операцију, рекао је начелник руског Центра за управљање националном одбраном генерал-пуковник Михаил Мизинцев у четвртак.

„Искључиво из хуманитарних разлога и на основу одлуке донете 30. марта 2022. године, Оружане снаге Русије су у 10.00 часова отвориле додатни хуманитарни коридор за евакуацију цивила и страних држављана из Мариупоља у Запорожје (са заустављањем у Бердјанску) 31. марта“, прецизирао је он, преноси ТАСС.

Међутим, према генераловим речима, украјинске власти су пореметиле хуманитарну операцију пошто се показало да нису у стању да контролишу неонацистичке милитанте и да обезбеде безбедност коридора.

Прочитајте још:  Укронацисти распоредили тешко наоружање у школама у Харкову и Одеси

„Украјинске оружане снаге и националистички батаљони користили су минобацаче и тешке митраљезе да гранатирају део руте у близини града Маријупоља између 9.37 и 16.33 часова 31. марта 2022. Као резултат тога, хуманитарни конвој није успео да отпутује од Бердјанска до Мариупоља“, приметио је Мизинцев.

Он је указао и на нерад и равнодушност запослених у Канцеларији Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице и Међународног комитета Црвеног крста.

„Они су били унапред обавештени о хуманитарној операцији у Мариупољу, али нису учествовали у њој и, што је најважније, нису извршили никакав утицај на кијевске власти да их натерају да обезбеде прекид непријатељстава“, нагласио је руски генерал.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *