РТ: Немогуће заменити руски гас скупом америчком енергијом – Орбан

0
орбан

Мађарски премијер Виктор Орбан (Фото: kormany.hu)

Мађарски премијер Виктор Орбан је саопштио да постоје земље које неће моћи да замене руски гас скупљом америчком алтернативом.

У разговору за локалну радио станицу, мађарски премијер је рекао да је руски гас једина опција за његову земљу, јер Мађарска нема излаз на море и да неће моћи да прима течни гас из САД-а.

Прочитајте још:  ТИРАНА Како је Србија подржала декларацију о осуди Русије иако Вучић тврди да није

Орбан је поновио да Мађарска осуђује руску војну операцију у Украјини и да разуме напоре украјинског председника Владимира Зеленског, јер је његова земља у невољи и да пази на украјинске интересе, али је навео да Мађарска „не може помоћи украјинском народу тиме што би уништавала себе“.

“Овај рат није наш рат, овде не можемо да победимо, али можемо изгубити све. Питање је да ли ће нам до краја остати економија или не.”

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је додао да је немогуће да Мађарска „искључи јефтин руски гас и уместо тога купује скупу америчку енергију“, додајући да није изводљиво да Европа рачуна на транспорт довољних количина течног гаса из САД-а преко океана и да нема алтернативе за руско снабдевање у блиској будућности, посебно за Мађарску.

„Не ради се о томе да се ноћу облачи џемпер, или да се мало смањи грејање или да се мало више плаћа гас, већ о томе да ће Мађарска, ако не буде енергената из Русије, остати без енергије“, рекао је Орбан.

Премијер се нашао на удару критике Украјине и њених присталица због одбијања да заузме дефинитиван став против Русије. Зеленски је позвао мађарског лидера да престане да „седи на огради“ и да изабере страну у сукобу између Кијева и Москве.

Прочитајте још:  Зашто се Украјина пореди са Косовом и Авганистаном?

За разлику од других земаља ЕУ, Будимпешта је до сада одбијала да пошаље оружје у Украјину, или да дозволи другим земљама да пребацују пошиљке преко њене територије.

Раније је Орбан рекао да Мађарска има намеру да прво води своје интересе и да ће задржати „мађарско гледиште“, али је нагласио да „Русима мора бити јасно да не вреди водити овај рат“, упозоривши у исто време да Европа треба да избегава да повређује себе „више него Русе“.

Извор: РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *