У Казахстану спречен покушај убиства Токајева: снимак притвора агента (ВИДЕО)

0

(фото:Наука и култура)

Казахстанске специјалне службе ухапсиле су човека који је планирао покушај убиства председника земље Касима-Жомарта Токајева, саопштила је прес-служба републичког комитета за националну безбедност (КНБ). Ухапшени је држављанин Казахстана, власти га називају страним обавештајцем.

„Дана 25. марта 2022. године, у граду Нур-Султан, контраобавештајци КНБ привели су једног страног обавештајца, држављанина Републике „А“, који је планирао покушај атентата на председника Казахстана и више високи државни службеници“, наводи се у саопштењу министарства.

Како је саопштено из КНБ-а, ухапшени је истовремено планирао да изврши терористичке акте против запослених у специјалним агенцијама и агенцијама за провођење закона.

„Поред тога, агент А је разрадио задатке за промовисање антируске пропаганде у републици и стварање русофобичних ставова у друштву објављивањем релевантних материјала на друштвеним мрежама“, саопштила је прес служба.

У претресу обављеном приликом хапшења, код осумњиченог је пронађена снајперска пушка са пригушивачем стране производње, дрога и већа количина новца. Оружје је у Казахстан донето у деловима у професионално маскираном облику.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Казахстанац је током истражних мера признао да је припремао злочине „по налогу друге државе“.

Истрага је у току по основу првог дела члана 24 („Припрема за кривично дело и покушај кривичног дела”) и дела четвртог члана 255 („Терористички чин”) Кривичног закона Републике Казахстан.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *