Галијашевић: Русија – моћна сила због које је Америка нервозна [ИСПРАВКА]

0
џевад галијашевић

Џевад Галијашевић (Фото: Јутјуб)

Експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић изјавио је да је Русија способна држава и моћна сила, чији је одговор у Украјини на НАТО окруживање довео у питање целокупни вишедеценијски посао Северноатлантског савеза, па су САД зато бесне, нервозне и огорчене.

Галијашевић је истакао да нема сумње да је Влада САД потпуно свесна виталног интереса Русије да се одбрани од непријатељски оријентисаног, агресивног НАТО-а, али да то не признаје.

Према његовим речима, Руска Федерација то није ни очекивала.

“Не постоји стратешки нити оперативно-тактички документ ове организације, а да у њему Русија није дефинисана као војни и геополитички непријатељ. Тог непријатеља, НАТО је врло ефикасно притискао, окруживао и у тако прецизно дефинисаном непријатељском дворишту инсталисао своје ефективе и војне потенцијале” – указао је Галијашевић.

Иако је одговор Русије стигао у завршници овог процеса, указује Галијашевић, ипак је довео у питање целокупни вишедеценијски посао НАТО-а, па су САД због тога реаговале огорчено, бесно и нервозно, мада одлично знају шта се то сада дешава у Украјини и зашто.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Галијашевић је за портал “ИН4С” рекао да је “уклањање већ најављене НАТО пријетње из Украјине са свога прага” за Русију предтсвљало “питање опстанка државе у њеним границама и постојећем формату”. Као НАТО претњу за Русију он наводи и “чишћење центара за развој оружија за масовно уништење”, као и “био-хемијске лабораторије под контролом Пентагона” и “онемогућавање развоја нуклеарних потенцијала”. Ипак, треба нагласити да су лабораторије на које се Галијашевић позива део јавног здравства Украјине, и да се неке делом финансирају и САД али да није пружен ниједан доказ који би показао да оне постоје или су финансиране у сврху развијања биолошког оружја и/или масовног уништења.

Прочитајте још:  Наркоман Зеленски: Учинићу све да ви Украјинци не плачете

“Свакако”, наставио је он, “циљеви су и заштитити угрожене, свакодневно нападане становнике Доњецка и Луганска, као и стратешку позицију Крима које је слободном вољом и на референдуму захтевало повратак у окриље територијалног интегритета Русије”. Поред тога, на крају, наводи и “извршење демилитаризације и денацификације Украјине” као циљ Русије. Иначе, “демилитаризација” и “денацификација” су изрази и оптужбе које Русија користи против Украјине, и које наводи као повод за дејства руских трупа у Украјини.

Галијашевић напомиње да се и то дешава у складу са плановима и одбрамбеном доктрином Русије.

Он сматра да би Русија могла примијенити и мере властите заштите, примјењујући стратегију западних сила које у тежњи за дестабилизацијом једне државе – једног свијета, упорно и јавно убацују моћно, убојито оружије у руке нацистичких фанатика и тврдокорних шовиниста.

“Како би то изгледало када би Русија одлучила да јавно убрза ирански нуклеарни програм или да помогне Бразилу, Венецуели и Куби да то остваре и буду заштићени? Како би изгледао свијет када би Русија наоружала Египат и Сирију хиперсоничним оружијем? Или када би такве моћне оружане системе који су непревазиђени у свету, доставила својим партнерима и пријатељима на Балкану…” – упитао је Галијашевић.

Да ли би то, пита се он, отрезнило Немачку која своје оружије лиферује према руским границама и интересима, када би се суочила са претњама из комшилука?

“Русија није скуп бедуина и арапске сиротиње или талибана који трпе деценијама америчке бомбе и њихову војну силу. Американци дођу, униште, разоре, некада остану двадесет и више година, па се врате својој кући да размисле и одлуче ко ће бити следећа мета њихове разбојничке политике. А, Арапи и талибани наставе свој живот из почетка” – истакао је Галијашевић.

Прочитајте још:  Србија колонија: Kинеској фабрици гума земљиште, субвенције и сад улица

Русија, међутим, додао је он, није таква слаба држава – већ је способна и штитећи себе, поступити баш као Американци, Британци, Немци и Французи, па и донети моћно оружје у њихово, западно, до данас мирно двориште.

“На Западу би морали осетити понекад озбиљну зебњу пред могућношћу да нека моћна сила одлучи да се понаша онако како се они према другима деценијама понашају” – сматра Галијашевић.

ИСПРАВКА: Након додатног истраживања наведених информација, утврђено је да нема доказа да у Украјини постоје центри за развој оружја за масовно уништење, биохемијске лабораторије под контролом Пентагона и да се Украјини омогућава развој нуклеарних потенцијала.

РТРС/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *