Немачка запленила руску гасну компанију

0
немачкој, немачка

(Фото: Steve_Allen/Depositphotos)

Немачка је преузела власништво над немачким огранком руског државног енергетског гиганта “Гаспрома”. Берлински енергетски регулатор ће привремено контролисати компанију упркос претходном инсистирању Москве да би такав потез био противзаконит.
“Гаспром Германиа”, подружница компаније са седиштем у Санкт Петербургу, управља неким од највећих складишта природног гаса у земљи.
Прочитајте још:  Званична Москва: Убиство Сулејманија може довести до рата

Немачки министар економије Роберт Хабек објавио је одлуку, тврдећи да то значи да немачка енергетска инфраструктура није „подложна произвољним одлукама Кремља“.

„Уређење повереничке администрације служи да заштити јавну безбедност и ред и да одржи сигурност снабдевања“, рекао је Хабек новинарима, додајући да је корак „хитно неопходан“ да би се обезбедила „безбедност снабдевања у Немачкој“.

Он је рекао да ће огранак “Гаспрома” бити под старатељством Федералне мрежне агенције, главног немачког енергетског регулатора, до 30. септембра. Међутим, он није прецизирао шта ће се десити након тог датума, остављајући нејасно како немачка влада планира да даље поступа са компанијом.

Док је “Гаспром” прошлог петка најавио да ће окончати своје учешће у подружници “Гаспром Германиа”, отуђивши сву имовину из компаније, портпарол Кремља Дмитриј Песков је ипак изјавио да би било каква национализација руских компанија од стране Берлина „озбиљно прекршила међународно право“, сматрајући је „неприхватљивом“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Становници Јужне Кореје тражили да САД затворе све биолошке лабораторије у земљи

Извор: РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *