Шта Украјина може да уради после најновије војне помоћи Запада?

0

(фото:ФСК.РУ)

Вашингтон, Лондон и Берлин најавили су нове испоруке оружја Украјини. Овај пут ради се о тенковима, оклопним возилима и противбродским ракетама.

С тим у вези, Савет (Руске) Федерације је најавио потребу да Москва заузме одлучујући став о снабдевању оружјем зоне сукоба. У којој мери ће западна снабдевања ојачати Оружане снаге Украјине и закомпликовати руску специјалну операцију?
АУТОР: Рафаел Фахрутдинов

Запад ће повећати војну помоћ Украјини и квантитативно и квалитативно. Дакле, Велика Британија планира да пребаци у Украјину гранате, противбродске ракете „Харпун“ и противбродско оружје, преноси „Тајмс“ информације из Владе. Британски премијер Борис Џонсон изразио је наду да ће набавка оружја помоћи Украјини да задржи контролу над Одесом. Осим тога, раније је британска страна разматрала опцију пребацивања пројектила „Brimstone“ у Кијев, али се сада то сматра мање вероватним, преноси ТАСС.

Администрација Џоа Бајдена ће такође сарађивати са савезницима на пребацивању великог броја тенкова совјетске производње у Кијев, наводи „Њујорк тајмс“ извор из Беле куће. Према речима званичника, Сједињене Државе су одлучиле да делују као посредник у преношењу тенкова у Украјину као одговор на захтев омогућити Украјини да покрене контранападе на руске трупе у Донбасу.

Поред тога, немачка министарка одбране Кристин Ламбрехт одобрила је испоруку 58 оклопних транспортера PbV -501 (немачка верзија БМП-1) украјинској војсци, који су још раније били у служби Националне народне армије Немачке Демократске Републике. Испорука транспортера у Украјину неће се десити одмах – прво их треба поправити, а то ће трајати неколико недеља, наводи лист „Welt am Sonntag“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Поред тога, САД ће Украјини пружити још 300 милиона долара војне помоћи, рекао је портпарол Пентагона Џон Кирби.

Прочитајте још:  СЛОВЕНИЈА УХВАЋЕНА У ТАЈНИМ ИСПОРУКАМА ОРУЖЈА УКРАЈИНИ

Пакет укључује ласерски навођене ракетне системе, беспилотне летелице „Puma“ и „Switchblade“, оклопна возила, муницију, уређаје за ноћно осматрање, тепловизоре, услуге сателитског снимања, комуникационе системе, митраљезе и санитетски материјал, пишу РИА „Новости“.

Са своје стране, Зеленски је у интервјуу за „Fox News“ рекао да његовој војсци не требају панцири и специјални шлемови, потребно им је тешко наоружање. „Само нам дајте ракете, дајте нам авионе. Можете ли нам дати Ф-18 или Ф-19? Дајте нам старе совјетске авионе. То је све. Дај их мени. Дајте ми нешто чиме могу да заштитим своју државу“, рекао је политичар.

Русија мора оштро да реагује на оно што се дешава – и на политичком и на војном плану, пошто је интервенција земаља НАТО-а у специјалној операцији Руске Федерације у Украјини неприхватљива, изјавио је Владимир Џабаров, први заменик председника Комитета Савета Федерације за међународне односе.

„Украјина већ практично није у стању да се сама одупре Оружаним снагама РФ, јер је њена војна инфраструктура углавном уништена. Западне испоруке неће значајно ојачати украјинску војску, сличне су оживљавању Оружаних снага Украјине из стања клиничке смрти. Али то ће продужити рат, а самим тим и број жртава. Дакле, ове испоруке показују да НАТО уопште не брине о Украјини, већ о неопходном наставку сукоба“, рекао је сенатор.

Због тога ће, према његовим речима, Москва на првом месту морати да покрене питање неприхватљивости „пумпања” Украјине оружјем у преговорима са Кијевом и у току дијалога са Западом.

„Ситуација је компликована – ако заузмемо оштар став према ономе што се дешава у преговорима са Украјином и са Западом, онда ће они као одговор захтевати да Москва прекине специјалну операцију, утврди примирје и пређе искључиво на дипломатске инструменте“, рекао је генерални директор Руског савета за спољне послове Андреј Кортунов.

Прочитајте још:  Укронацистички тенк пуца по кућама (видео)

Експерт је подсетио: Москва је већ упозорила НАТО да интервенција у специјалној операцији прети да ескалира на нуклеарни ниво.

„Русија и Запад треба да дефинишу линију иза које почиње мешање. На пример, затварање неба над Украјином – је мешање, али и коришћењем пољских војних аеродрома за сервисирање авиона украјинског ратног ваздухопловства је мешање. Што се тиче војне помоћи, то је дискутабилно питање, све зависи од њеног обима и природе. Стране треба да разраде ову „сиву зону“, објаснио је аналитичар.

Сва опрема коју Запад жели да испоручи Украјини је великих димензија, биће је веома тешко унети, а још више разместити, највећи део ће бити уништен руским високопрецизним пројектилима и пре него што ће Оружани Снаге Украјине почињу да га користе, изјавио је потпредседник Руске академије ракетних и артиљеријских наука Константин Сивков.

За значајне промене односа снага у току војне операције Оружаних снага РФ, Украјини је потребно најмање 350-400 ударних војних авиона, истиче експерт.

Прво, не знам која држава може Украјини дати толики број ловаца и бомбардера. Друго, није јасно где ће се базирати, толико да их већ прве ноћи неће уништити руски пројектили. Треће, ко ће њима управљати? У Украјини нема толико пилота високе класе“, нагласио је саговорник.

„Ако, према његовим речима, НАТО пошаље своје пилоте у борбу, онда ће то већ бити окарактерисано као директан сукоб са Русијом, а руководство Аалијансе је одмах рекло да искључује такав сценарио.

„Иста ситуација је и са артиљеријским оруђима – потребно их је неколико стотина да би се ситуација преокренула на фронтовима. Не верујем у реалност испоруке тако великих размера. Иначе, још увек имају доста артиљеријских оруђа, али нема прекретнице. Ако је реч о снабдевању система ПВО, онда ће такве гломазне инсталације постати прва мета за Оружане снаге РФ. Ако ангажују своје инструкторе или друге стручњаке да управљају системима противваздушне одбране, онда ће се поновити сценарио са кампом западних плаћеника у Лавовској области, уништеним нашим пројектилима“, рекао је специјалиста.

Прочитајте још:  Неочекивани скандал на Харковском универзитету: Храбра професорка назвала окупаторе правим именом

Руске трупе могу да блокирају испоруку опреме на фронтове, укључујући и артиљеријском ватром, као што су то урадиле милиције у Иловајском котлу 2015. године, рекао је ванредни професор Катедре за политичке науке и социологију Руског економског универзитета Плеханов, члан стручног савета „Официра Русије“ Александар Перенџијев.

Аналитичар је такође подсетио да је Русија високопрецизним оружјем уништила складишта горива Рафинерије нафте у Кременчугу – она је била последња од великих рафинерија нафте које раде на територији Украјине. Уништене су и рафинерије нафте и складишта горива и мазива код Одесе.

„У принципу, у Украјини сада не постоји чак ни толика количина горива за допуну великог броја оклопних возила. Мислим да ће све ове тенкове и борбена возила пешадије руске трупе узети практично неискоришћене и пребацити у ДНР и ЛНР“, предвиђа експерт.

Алексеј Леонков, главни уредник часописа „Арсенал отаџбине“, је заузврат приметио да сада у Украјини Оружане снаге РФ побеђују у свиме тенковскиме дуелимае против украјинских посада – а Украјина више нема најбоље специјалисте, једноставно нема ко да управља оклопним возилима које обезбеђује Запад. „Украјина може да употреби необучене посаде, али ће онда то бити природна млин за месо за Оружане снаге Украјине“, упозорио је експерт.

С руског превео Зоран Милошевић/Наука и култура

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *