Мањинска влада ко Ђекна – још није, а кад ће не знамо

0
Дритан Абазовић, кочнице

Дритан Абазовић (Фото: Јутјуб)

Лидер и посланик Социјалдемократске партије (СДП), Рашко Коњевић, поручио једа мандатар за састав владе Дритан Абазовић (ГП УРА) треба да врати предсједнику државе мандат ако нема потребну већину за формирање извршне власти.

И прије него је добио мандат за састав нове Владе Дритан Абазовић је у фебруару рекао „да ћемо, уколико буде било мудрости, брзо саставити владу“. Након што му је председник државе Мило Ђукановић 3. марта дао мандат, Абазовић је поновио како очекује да ће у кратком периоду Скупштини поднети предлог за избор нове Владе.

Готово месец касније неизвјесно када ће се то догодити.

С друге стране, из ГП УРА која је иницирала мањинску владу, свакодневно уверавају да је процес формирања приведен крају. Ипак, чини се да након најаве да би дио те нове владе могла бити СД и СДП, изазвала је негодовање СНП, која је изричита у ставу да те двије партије не могу бити дио нове владе.

Шеф посланичког клуба СНП Црне Горе Драган Ивановић рекао је да је, везано за формирање мањинске владе, све у рукама мандатара Дритана Абазовића и да се чека епилог његових разговора са СДП-ом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Очекујемо да мандатар у ових два дана буде ефикасан и јасан“, казао је Ивановић.

Он је поновио да је СНП казао да је спреман за уступке.

Лидер и посланик Социјалдемократске партије (СДП), Рашко Коњевић, поручио једа мандатар за састав владе Дритан Абазовић (ГП УРА) треба да врати предсједнику државе мандат ако нема потребну већину за формирање извршне власти.

“Бојим се да састављање владе претварамо у циркус и да томе највише доприноси мандатар. Он треба да се изјасни има ли већину за састав владе. У томе је цела прича. Црна Гора нема времена да чека уставних 60 дана. Од Абазовића и његовог политичког субјекта сваке недеље имамо владу наредне недјеље. То се, очигледно, не дешава. Абазовић треба да врати мандат или да предложи састав владе”, рекао је Коњевић новинарима након сједнице скупштинског Одбора за безбједност и одбрану.

Прочитајте још:  ЕРВИН БОГ И БАТИНА: Тражиће од Јакова, Спајића и Алексе да признају „геноцид“ у Шеховићима!

Локални избори у Беранама и Улцињу одржани протеклог викенда могли би додатно успорити процес.

Наиме, тек крећу неизвјесни преговори око формирања власти у тим општинама. Изборни резултати, по којима ни једна партија није освојила већину, отварају простор за најразличитије коалиционе комбинације.

Алтернатива мањинској је прелазна или техничка Влада чији би задатак био да припреми нове парламентарне изборе, а за коју се залажу Абазовићеви политички конкуренти из Демократског фронта (ДФ) и Демократа.

Потпредсједник ГП УРА Милош Конатар каже да ће нова европска влада бити изгласана до 15. априла

“Преговори су се практично привели крају, имамо заокружен сет програмских приоритета и деловања владе. Очекујем да до краја ове седмице имамо и дефинитивну слику ко ће бити у самој влади”, казао је Конатар.

Он очекује да ће најмање 44 посланика подржати владу.

Дакле, период од два мјесеца откад је Влади Здравка Кривокапића и Дритана Абазовића изгласано неповерење у Скупштини Црне Горе показао да се опструкција и неспособност налазе код оних који су црногорској јавности обећали да располажу са подршком од четрдесет девет посланика.

Данас, у Скупштини Црне Горе, не постоји ни један захтев потписан од стране обећаних 49, али ни неопходних 41-ог посланика који би гласали за избор Владе мандатара Абазовића.

ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *