Руски Комерсант: Вучић ће одуговлачити са састављањем Владе због санкција Русији

0
председник Србије, србија

председник Србије Александар Вучић (Фото: Принтскрин)

Председник Србије Александар Вучић ће се након председничких и ванредних парламентраних избора одржаних 3. априла максималнмо трудити да што више одложи формирање нове владе, пише данас московски Комерсант.

Лист пише да су избори у Србији завршени предвидљиво, јер је Вучић победио већ у првом кругу.

Изборна коалиција коју предводи његова Српска народна партија је, према прелиминарним резултатима РИК-а, добила 122 од 250 посланичких мандата у новом сазиву Скупштине Србије.

„Ипак, према прогнозама српских стручњака, Вучић ће се потрудити да што више одложи стварање Владе у ишчекивању расплета у Украјини, како би имао оправдање пред Западом који од Србије захтева да се прикључи санкцијама против Русије“, оцењује лист.

Комерсант наводи да је ЕУ уочи српских избора ставила до знања да по завршетку изборног процеса од Београда очекује да се прикључи санкцијама, да Запад сматра ненормалним да Србија остане једина земља међу чланицама и кандидатима ЕУ која их није увела.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Балкански аналитичари су раније предвиђали да ће након избора 3. априла притисак Запада на Београд нагло порасти и да ће овај фактор постати одлучујући у прилагођавању српске позиције, пише дневник.

Комерсант наводи да аналитичари такође сматрају да именовање Кристофера Хила за новог америчког амбасадора у Београду представља потврду активнијег укључивања САД у послове региона и концентрације америчке политике управо на Србију.

„Узимајући у обзир очекивано повећање притиска са Запада, Вучић ће морати да донесе веома тешку одлуку. Повезивање са антируским санкцијама за њега би значило право погоршање односа са Москвом и барем губитак руског гаса по багателној цени од 270 долара за хиљаду кубних метара, која за Београд важи до краја маја. Непридруживање санкцијама прети да заустави европске интеграције Србије и губитак западних инвестиција и субвенција“, наводи лист.

Прочитајте још:  ОПТУЖНИЦА ЗА АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА! 16. тачака по којима је председник Србије крив!

Бета

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *