НБС подигла каматну стопу: Скупљи динарски кредити

0
плате

Shutterstcok

Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је на данашњој седници да повећа референтну каматну стопу са један одсто на 1,5 одсто. Ова каматна стопа, иначе, има улогу сигнализирајуће каматне стопе, као и улогу полазне каматне стопе на тржишту, пошто се остале каматне стопе на динаре у Србији утврђују управо према њој. То значи да бисмо могли да очекујемо да ће и каматне стопе на динарске кредите порасти.

“Доносећи одлуку о повећању референтне каматне стопе за 50 базних поена, на 1,5 одсто, Извршни одбор НБС је имао у виду да су инфлаторни притисци на светском и домаћем тржишту јачи и постојанијег карактера него што се претходно очекивало и да то захтева додатно заоштравање монетарних услова како би се ограничили секундарни ефекти на инфлациона очекивања” – саопштила је НБС.

Извршни одбор подсећа да је Народна банка Србије и у претходном периоду, као одговор на изазове из међународног окружења, предузела кораке ка постепеном повећању рестриктивности монетарне политике, користећи флексибилност коју јој пружа постојећи монетарни оквир.

Истовремено, повећане су и каматне стопе на депозитне и кредитне олакшице Народне банке Србије – каматна стопа на депозитне олакшице на 0,5 одсто, а стопа на кредитне олакшице на 2,5 одсто.

“У условима виших цена енергената и светских цена примарних производа, уз присутне више трошкове транспорта, као и застоје у снабдевању и несташице појединих инпута у производњи на глобалном нивоу, од средине претходне године интензивиран је раст увозних и произвођачких цена. На раст цена хране на домаћем тржишту, поред повећаних трошковних притисака из међународног окружења, одразили су се и ефекти прошлогодишње суше. Поред тога, неизвесност која је карактерисала међународна робна и финансијска тржишта претходних месеци услед појаве нових сојева вируса корона, појачана је ефектом геополитичких тензија и избијањем кризе у Украјини” – истиче НБС.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Андрија Мандић: Не шаљите новац Украјини, када је бомбардована Србија и Црна Гора другачији сте имали став!

То је, како се додаје, за последицу имало додатан знатан раст цена енергената, светских цена примарних пољопривредних производа и метала, које су се приближиле историјски највишим нивоима или их чак премашиле, што повећава ризике да би инфлаторни притисци могли бити већи од очекиваних и присутни у дужем периоду.

– Актуелно заоштравање монетарних услова према оцени Извршног одбора неће значајније утицати на привредну активност у нашој земљи. Фиксне инвестиције и приватна потрошња настављају да воде привредни раст и од почетка ове године, чему доприносе обезбеђени повољни услови финансирања у претходном периоду и предузете мере економске помоћи, повећани капитални издаци државе и раст запослености и зарада. Посматрано с производне стране, раст воде услужни сектори, грађевинарство и експлоатација руде метала, док се на нижу активност у укупној индустрији и даље у највећој мери одражава мања производња угља и електричне енергије. Производња у прерађивачкој индустрији бележи благи раст, иако је и даље присутан ефекат застоја у глобалним ланцима снабдевања, као и мање екстерне тражње у условима заоштравања геополитичких тензија и више глобалне инфлације – наводи централна банка.

Због неповољнијих изгледа глобалног привредног раста након избијања кризе у Украјини, а пре свега зоне евра која је наш најважнији трговински партнер, израженији су и ризици наниже по привредни раст Србије у овој години, истиче НБС, оцењујући да ће ефекти у највећој мери зависити од дужине трајања кризе.

“Извршни одбор констатује да је међугодишња инфлација, која је у фебруару износила 8,8 одсто, и даље у највећој мери била вођена растом цена хране и енергената. Истовремено, базна инфлација је и даље знатно нижа од укупне инфлације и у фебруару је износила 4,4 одсто међугодишње, чему је допринела очувана релативна стабилност девизног курса и у изузетно неизвесним глобалним условима. Према последњој актуелној средњорочној пројекцији из фебруара, инфлација би у наставку године требало да се нађе на опадајућој путањи и да се до краја периода пројекције приближи централној вредности циља. Иако тренутна дешавања у погледу светских цена енергената и примарних производа указују да постоји могућност да инфлација буде на вишем нивоу од пројектованог, Извршни одбор и даље оцењује да ће инфлација имати опадајућу путању до краја године. Томе ће кључно допринети релативна стабилност девизног курса коју ће Народна банка Србије обезбеђивати и у наредном периоду, као и предузете монетарне и фискалне мере” – наводи централна банка.

Прочитајте још:  Минск: Ивани Жигон додељен орден Достојевског!

У смеру ниже инфлације очекује се да делује и долазак нове пољопривредне сезоне и по том основу нижи трошкови у производњи хране, као и мере Владе којима је ограничен раст цена горива и омогућено предузећима да у првој половини 2022. купују струју по знатно повољнијим условима од тржишних.

“Одлуке монетарне политике ће у наредном периоду зависити од кретања фактора из међународног и домаћег окружења и оцене интензитета и постојаности инфлаторних притисака по основу ових фактора, као и утицаја на финансијску стабилност и брзину економског раста” – наводи НБС.

Директно.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *