„Њујорк тајмс“ потврдио аутентичност снимка мучења руских заробљеника у Украјини

0

(Фото AP)

Амерички лист „Њујорк тајмс“ саопштио је да може да потврди аутентичност видео снимак мучења заробљених и рањених руских војника од стране украјинске војске.

Прочитајте још:  Стални представник Русије при ЕУ изразио је наду да НАТО неће распоређивати нуклеарно оружје у Украјини

Лист је детаљно описао шта се налази на ужасним снимцима и изнео претпоставку да су војници упали у заседу 30. марта, приликом повлачења руске војске из околине Кијева.

„Видео је објављен на интернету у понедељак и верификовао га је ‘Њујорк тајмс’, на снимку, како се претпоставља, снимљено је како група украјинских војника убија руске војнике који су заробљени у селу, западно од Кијева“, наводи се на Твитеру америчког листа.

Међутим, ова важна вест није изазвала посебну пажњу америчких медија. На то је скренуо пажњу и руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов. Он сматра да одсуство публицитета, у вези са чланком „Њујорк тајмса“, изазива чуђење.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Индикативна је равнодушна реакција америчких власти које се позивају на недостатак потврде аутентичности видеа. Из неког разлога, нема позива да се обави истрага или да се казне одговорни за кршење међународног хуманистарног права. Такав приступ сведочи о пристрасности Вашингтона према сукобу у Украјини“, рекао је Антонов.

Прочитајте још:  Нападнут руски војни аеродром у Таганрогу? (видео)

Русија се раније обратила Уједињеним нацијама, ОЕБС-у, Међународном комитету Црвеног крста (МКЦК) и владама Немачке, Турске и Француске и позвала их да захтевају од Кијева да омогући доступ МКЦК-у руским заробљеницима, остављајући могућност да се ускоро иницира заседање Савета безбедности УН, ако међународне хуманитарне организације не предузму одређене мере. У Министарству одбране Русије су изјавили да руске заробљенике муче и малтретирају методама кажњавања из Другог светског рата.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.

Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.

Прочитајте још:  Бивши украјински полицајци масовно прелазе на страну ДНР

Спутњик

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *