Чешка министарка одбране Јана Чернохова: Током посете САД покренућу преговоре да и у Чешкој буду размештени амерички војници

0

Чешка министарка одбране Јана Чернохова изјавила је да ће током посете Вашингтону средином априла покренути преговоре да и у Чешкој буду размештени амерички војници, можда по угледу на Словачку где по билатералном уговору САД користе две словачке војне базе.

„У билатералном сусрету са америчким министром Лојдом Остином желим да отворим и ту тему. Не желим да говорим о конкретним детаљима, али мислим да би за нас било важно да се спрема неки договор. Може да потраје да је прихвате обе стране“, казала је Чернохова за викенд издање чешког Дењика Н.

Премијер Петр Фијала упозорио је међутим да размештање америчких војника у Чешкој није ствар коју може да одлучи влада, већ да то морају да одобре оба дома чешког парламента.

„Тражимо све начине да осигурамо нашу безбедности, да ојачамо источно крило НАТО и да успемо да се изборимо са таквом агресивном политиком какву данас демонстрира Русија Владимира Путина“, казао је премијер Фијала чешком јавном ТВ сервису ЧТ.

Захтеви да се у Чешкој отвори америчка база чули су се у суботу и на конгресу Фијалине Грађанске демократске странке, где је премијер готово једногласно, са свих 510 важећих делегата изабран на следеће две године на чело странке.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бивши министар одбране, потпредседник грађанских демократа Александар Вондра, замерио је да у Чешкој недостаје америчка војна база.

“Не могу, а да не приметим да нам недостаје америчка база. Да ли сте приметили како су пре неколико дана на војни аеродром Мошнов крај Остраве слетеле две дивне машине Б-52? Сада је тренутак да то издејствујемо”, рекао је Вондра и добио аплаузе делегата.

Прочитајте још:  Иран званично оптужује Израел да су Јевреји украли сву воду из његових облака

Александар Вондра некадашњи је главни заговорник размештања америчког радара у полигону Брди јужно од Прага у оквиру америчког антиракетног штита, што су Чеси на демонстрацијама јер не желе присуство било каквих страних војника у својој земљи, а на крају је од пројекта делимично одустао амерички председник Барак Обама и остала је само ракетна база на северу Пољске.

Бета

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *