Габријел Ескобар: Србија све заинтересованија за свој однос са Европом него с Истоком

0

(фото:НСПМ)

Иако су многе земље Западног Балкана рањиве, мислим да ће пажња коју су ЕУ и САД усмерили на овај регион помоћи и изоловати је од свих дестабилизујућих фактора, навео је Габријел Ескобар у интервјуу за Н1. Додао је да су све земље које су ушле у Европску унију постале демократичније, стабилније и просперитетније те да је то оно што жели да се деси и земљама на Западном Балкану, укључујући и Србију.

На питање да ли би политика Србије требало да буде одлучнија, у смислу да треба да одлучи нагиње ли више Истоку или Западу, Ескобар је рекао:

„Па, то је питање за српски народ, но могу вам рећи да је чланство у ЕУ стратешки циљ Србије. У многим погледима остварује напредак у том смеру. Ове су године отворили нова преговарачка поглавља, остварили су напредак. Морам рећи да је Србија европска земља, историјски, културолошки, а све више и економски. Мислим да српски народ то схвата и да ће то очекивати. Стога заиста мислим да је Србија све заинтересованија за свој однос са Европом него с Истоком“.

Прочитајте још:  ДА ЛИ ВЕХАБИЈЕ ПРЕТЕ СРБИЈИ Ево колики је заправо ризик од тероризма у нашој земљи (ВИДЕО)
Говорећи о временском оквиру за приступање Србије Европској унији, Ескобар је рекао да то зависи од нашег односа са ЕУ.

“Све земље које су ушле у ЕУ постале су демократскије, стабилније и просперитетније, уз готово никакав трошак за остале. Управо то желимо за све земље Западног Балкана, укључујући Србију. Надам се да ће све те земље имати јасан пут у Европу, отворена врата, те да ће моћи да доврше свој процес у разумном временском року. Стварни временски рок зависи од њиховог односа с ЕУ, но охрабрујемо их да остваре напредак, а охрабрујемо и наше европске партнере да дају јасан сигнал како су те земље добродошле”, рекао је Ескобар.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Сматра и да се руско-украјински сукоб неће пренети европски континент.

“Разлог је делимично следећи: земље региона обавезале су се да неће допустити да се то догоди. И то су обећале све земље, укључујући Србију, Босну и Херцеговину. На Западном Балкану смо заправо фокусирани на решавање проблема Западног Балкана. Иако су многе земље рањиве, мислим да ће пажња коју су ЕУ и САД усмерили на регион помоћи да га изолују од свих дестабилизирајућих фактора. С тим на уму, све земље Западног Балкана обећале су да ће подупирати хуманитарне напоре. И све то заиста и чине. И све су у Генералној скупштини УН дале свој глас приликом осуде инвазије. Стога мислим да ће ова регија дати позитиван допринос стабилизацији кризе”, каже Ескобар.

Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *