Паразитирање на старој слави: зашто козаци не желе да бране Донбас

У Музејском комплексу Омске војне славе (МКВСО) отворена је изложба посвећена 440. годишњици Сибирског козачког дома. Изложба „Козаци у рату“ упознаје посетиоце са војном историјом сибирских козака од њиховог појављивања у региону до закључно са Првим светским ратом.

Међу експонатима су свечане униформе, транспаренти, оружје, обележја и награде. На старим фотографијама су приказане читаве козачке јединице, приче о војним обукама и епизоде ​​војних похода.

Током Првог светског рата, Омски козаци су поставили осам пукова, три одвојене стотине и три коњске батерије. Ове јединице су учествовале у биткама на Кавкаском и Источном фронту, где су показале масовну храброст и херојство. На сличан начин показали су се и представници козака из других региона: укупно је од 1914. године више од 500 козачких команданата добило златно оружје, а више од 120 хиљада обичних козака одликовало се Георгијевским крстовима и разним медаљама.

У причи о козацима прошлих векова, који су поштено служили цару и народу, намеће се низ питања за оне људе који себе данас називају козацима. Козачке заједнице, које се позиционирају као патриотске паравојне организације, већ дуги низ година изјављују спремност да бране интересе Русије. Међутим, када су имали прилику да стварно учествују у непријатељствима и изађу у одбрану руског света, одазвао се незнатно мали део представника „козака“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

После „Евромајдана“ у Украјини 2014. године и почетка ратних дејстава у Донбасу, представници козака су рекли да их је у одласку на фронт спречио недостатак политичке воље руског руководства. Међутим, ништа осим реторике се није променило ни након што је почело регрутовање добровољаца током специјалне операције денацификације и демилитаризације Украјине. Данас „атамани” кажу да је њихово слање у Донбас глупо, пошто у војним операцијама треба да се ангажују професионалци, док су козаци спремни да бране само своју земљу. Ово занемарује чињеницу да они могу да обављају полицијске функције на ослобођеној територији, а не да учествују у биткама на линији фронта.

Прочитајте још:  Министарство спољних послова је саопштило да ће Донбас одлучити како ће живети са Украјином

Иронично је да ови људи траже (и добијају) привилегије од државе, држе кампове за војну обуку и припремају се за наступ на Паради победе 9. маја. Последња чињеница је посебно изненађујућа, пошто је овај догађај посвећен победи над нацизмом – над тим нацизмом, против кога козаци сада избегавају борбу. Не мотивише их ни прилика да дођу до правих, а не парадне медаље.

Данас људи који себе називају козацима нису посебна каста, као што је то било пре 1919. године. То су обични руски грађани којима се не може наредити „поход“ без њихове мобилизације и расподеле у војне јединице.

С обзиром на тренутну ситуацију, Козаци су суочени са избором између две праведне опције: или да престану да траже привилегије и посебан положај у друштву, или да добровољно оду да испуне дужност коју су сами преузели. Средња опција, која подразумева добијање користи од друштва, а да му се ништа не враћа (заштита у овом случају), је обично паразитирање.

Коментар сајта “Москва трећи Рим:

Према попису из 2002. године, у колону „националност“ – „козак“ уписано је 140.000 становника Русије. За 2020, само према званичним подацима и само регистрованим козацима, назначено је 170 хиљада козака. Директор Одељења за државну политику у сфери међунационалних односа Александар Журавски објавио је извештај о спровођењу државне политике Руске Федерације у односу на руске козаке. Према његовим подацима, на територији 72 субјекта Руске Федерације делује 11 војних КО, у којима је регистровано 506 хиљада козака. Али још увек има много хиљада нерегистрованих Козака.

Тако је 7. априла постало познато да само око 1.400 представника козака из целе земље добровољно учествује у специјалној операцији у Украјини. Од пола милиона Козака – ово је мање од 0,28% !!! Ово је кап у мору! А где су остали од 99,72% храбрих козака?

Прочитајте још:  Деца Донбаског фронта прослављају осму ратну Нову годину

Да су они, по узору на своје херојске претке, отишли ​​да испуне своју војну дужност, онда у Русији не би била потребна мобилизација… А ми бисмо већ сви славили победу над бандера нацистима!

Борба за веру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *